Gazete Vatan Logo

‘Silahlar derhal sussun’

‘Silahlar derhal sussun’

‘Akil İnsanlar Heyeti’ “Bugün geldiğimiz noktada, ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır” diyerek, silahların bir an önce susması çağrısı yaptı.

‘Akil İnsanlar Heyeti’nin on üyesi Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın çağrısıyla, Arnavutköy’de bir restoranda toplandı.
Basına kapalı toplantının ardından ortak açıklamayı gazeteci Bayramoğlu yaptı. Toplantı sonunda Ali Bayramoğlu, heyet adına açıklama yaptı ve “Derhal silahlar susmalı, mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir” dedi. Bayramoğlu şunları söyledi:
‘Ölümcül bir kopuş’
“2014 sonbaharından itibaren çeşitli gelişmeler, karşılıklı eksiklik ve hatalar, güvensizlikler ve sürece dahil olan yeni dinamikler, iklimi tersine çevirmiştir. Bugün geldiğimiz noktada, ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza tekrar gelmiştir. Şu çağrıyı yapıyoruz; Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir. Meydan okuyucu, ayırımcı ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulmalıdır. Siyasetin hareket alanı boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Kopan çözüm çabalarına geri dönmek, diyalog ortamı oluşturulmalı ve diyalog kurulmalıdır. Bizler bu açıdan üzerimize düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiririz.”
‘Çaba göstereceğiz’
Bayramoğlu, “Başbakanla bir görüşme olacak mı” sorusu üzerine “Şu anda bir duyuru yaparak demokratik sorumluluğumuzu ve bize yönelik kimi beklentileri dile getirmek için bu adımı attık. Gelişmeler bize yeni kararlar almamızı gerektirirse, alırız. Ama şu anda herhangi bir plan içinde değiliz. Bu çatışmalar ve ölümler devam ederse, bizler ve bizim dışımızdaki bir çok insan bu tip adımlar atacak” diye konuştu. Barış sürecinin bitip bitmediği sorusuna da Bayramoğlu,” Bitmemiş olduğunu umuyoruz. Devam etmesi için çaba göstermek istiyoruz” yanıtını verdi.
Vekiller çağrılmadı
Toplantıya Kadir İnanır, Ali Bayramoğlu, Öztürk Türkdoğan, Tarık Çelenk, Kezban Hatemi, Oral Çalışlar, Zübeyde Teker, Vahap Coşkun, Lami Özgen ve Celalettin Can katıldı. Bayramoğlu milletvekili seçilen akil insanların toplantıya çağırılmadığını belirtti.
Nereden haber aldınız?
Restoran girişinde bekleyen gazetecileri gören Kadir İnanır “Nereden haber aldınız? Toplantı biraz uzun sürer, isterseniz beklemeyin. Herkes var. Karmakarışık bir heyet. Herkes bir şey söyleyecek ve ortak bir şey çıkacak” dedi.

Haberin Devamı