Gazete Vatan Logo

‘Sen kendi ülkenle uğraş’

ABD lideri Trump, Müslüman karşıtı mesajlar paylaştığı için kendisini eleştiren İngiltere Başbakanı May’e, ‘kendi ülkesiyle uğraşmasını’ söyledi

‘Sen kendi ülkenle uğraş’

ABD Başkanı Donald Trump ile İngiltere Başbakanı Theresa May’in arasına, Trump’ın önceki gün resmi Twitter hesabından paylaştığı Müslüman karşıtı videolar nedeniyle kara kedi girdi.

Trump, Twitter hesabından aşırı sağcı İngiliz partisi ‘Britain First’ın lideri Jayda Fransen’in paylaştığı Müslüman karşıtı videoları tekrar tweetlemişti. Videoların birinde bir Müslüman gencin koltuk değnekleri bulunan Hollandalı bir genci dövdüğü bir diğer videoda da yine bir Müslümanın Hristiyanların kutsal saydığı bir heykeli kırdığı iddia ediliyordu.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü ‘ABD Başkanı Trump’ın bu paylaşımlarda bulunmasının yanlış olduğunu’ söylemişti. Trump ise May’e cevaben Twitter’dan yolladığı mesajda, “Theresa May, benimle değil, İngiltere’deki yıkıcı ‘Radikal İslamcı Terörle’ uğraş. Biz burada gayet iyiyiz” ifadelerini kullandı.

Tepki yağıyor

Trump’ın paylaşımlarına birçok İngiliz siyasetçi tepki gösterirken, Anglikan Kilisesi Canterbury Başpsikoposu Justin Welby de Trump’ın ‘aşırı sağcıların sesini güçlendirmeyi seçmesinin çok rahatsız edici’ olduğunu söyledi. Şiddet içeren Müslüman karşıtı paylaşımlarının ardından Trump’ın İngiltere’ye yapmayı planladığı resmi ziyaretin iptal edilmesi çağrılar da arttı. Hükümet ise davetin hala geçerli olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Yanlış hesaba attı

Bu arada Trump, May’e yönelik eleştirisini önce Başbakan’a ait olduğunu düşündüğü yanlış bir Twitter hesabına attı. Mesajında Başbakan May yerine Theresa Scrivener adlı başka bir kadını etiketlediğini fark eden Trump tweet’i hemen silip aynı mesajı Theresa May’in resmi hesabına attı.

Hollanda polisi yalanladı

Hollanda polisi, Başkan Trump’ın paylaştığı videoların ilkinde, koltuk değnekli genci döven kişinin iddia edildiği gibi Müslüman ve göçmen kökenli olmadığını, tam tersine Hollandalı olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise, Trump’ın paylaşımını savunurken, “Video gerçek ya da değil, ama tehdit gerçek. Başkanın amacı daha sıkı sınır kontrolleri ve ulusal güvenliğin artırılması” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kudüs hamlesi

İsrail basını, Trump’ın birkaç gün içerisinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını öne sürdü. Trump’ın seçim vaatleri arasında yer alan, Amerikan Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma hamlesini kısa süre içerisinde hayata geçireceği söyleniyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence geçen hafta yaptığı açıklamada Trump’ın elçiliği ne zaman ve ne şekilde taşıyacağı konusunu değerlendirdiğini belirtmişti.

Amerikan istihbaraı, Trump’ın böyle bir adım atması durumunda Amerikan temsilciliklerinin güvenliğinin tehlikeye gireceğinden endişeli oldukları vurgulanıyor.