Gazete Vatan Logo

'Şehzade Mustafa tarihe uygun boğuldu'

Tarih profesörü İlber Ortaylı, Mustafa'nın tarihe ugun bir şekilde öldüğünü açıkladı.

'Şehzade Mustafa tarihe uygun boğuldu'

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa’nın ölüm sahnesinin çekimlerinin tarihe uygun olup olmadığını Tarih profesörü İlber Ortaylı yorumladı. Ortaylı, "Şehzadenin boğulma sahnesi, dönemin kroniklerine yani vakayinamelere uygun. O tarihte bunu görüp de filme alan yok. Sahne başarılıydı" dedi.



TÜRBEYE AKIN

Muhteşem Yüzyıl’ın dördüncü sezonu başladığından bu yana merakla beklenen Şehzade Mustafa’nın boğulma sahnesi, önceki günkü bölümde ekrana geldi. Dizinin 123. bölümünde Mehmet Günsür tarafından canlandırılan şehzade, sağır ve dilsiz cellâtlar tarafından ipek urganla boğularak öldürüldü. Çekimleri haftalar öncesinden yapılan bölüm için cellâtlar dövüş sanatları ekibinden seçilirken, çekimler sırasında 150 kişilik teknik ekip de görev aldı. İzleyiciler, büyük bir titizlikle çekilen bu sahnelerden oldukça etkilenmiş olmalılar ki dün ajanslara, Şehzade Mustafa’nın Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde bulunan türbesine ziyaretçi akını olduğu haberleri düştü.



Milliyet'ten Gülden Öktem, Şehzade Mustafa’nın etkileyici boğulma sahnesinin tarihsel gerçeklerle ne derece örtüştüğünü, tarih profesörü İlber Ortaylı’ya sordu.

Uzun zamandır beklenen infaz sahnesi gösterildi. Tarihe yakın mıydı bu sahne sizce?

Şehzadenin boğulma sahnesi, dönemin kroniklerine yani vakayinamelere uygun. O tarihte bunu görüp de filme alan yok. Dün herkes çok etkilendi; başarılıydı dünkü bölüm. Zaten bu dizide kıyafet, oyunculuk filan müthiş gidiyor. Biz hep onlarla tarihi gerçek için çatışırdık, şimdi bu boğulma sahnesi iyi verildi. Çok etkileyici bir sahneydi.



Bursa’daki Şehzade Türbesi’ni 500 kişi ziyaret etmiş. Öyle bir haber geldi...

Etkilendi insanlar ve benimsedi demek ki. Ama Şehzade Mustafa, benim çocukluğumdan beri tarihi kahramandır. “Eğer Mustafa hayatta kalsaydı, batmayacaktık” motifi etrafında gider tarih. Onun için de, şimdi hemen gidip bir ziyarette bulunuluyor. Çok enteresan o.



Bu durum insanların tarihi dizilerden mi öğrendiğini gösteriyor acaba?

Tabii o mahsur biraz var. Kimse tarih okumuyor. Okuyup seyretmek başka bir şey, sadece diziyi seyretmek başka bir şey. O iyi değil, tercih edilmeyen bir şey. Ama sinema ne kadar önemli bir endüstri; bunun da üzerinde durulması lazım.



Sosyal medyada insanlar, “Tarihi değiştirin, Şehzade Mustafa ölmesin,” diye yazmışlar...

Şimdi aktör yakışıklıymış, bir de iyi oynuyor. Bayılıyorlar tabii. “Değiştirelim de daha oynasın” istiyorlar. Tarih değiştirmek serbest ama bu kadarı fazla abartı olur.



Şehzade daha mı gençti, yoksa yaşı doğru mu verilmiş dizide?

Hayır, 38 yaşındaydı Şehzade Mehmet. Artık aktörün de yaşıyla oynamasınlar diziciler. 38 yaşında boğuldu. Bilmiyoruz o zamanki şeyini, o kadar portreler yoktu.



150 bin veda tweet’i

‘Muhteşem Yüzyıl’ sosyal medyada da tek konuşulan konu oldu. Boğulma sahnesinden sonra twitter’da ‘Şehzade Mustafa’, ‘Süleyman’, ‘Sultan Süleyman’, ‘Zal Mahmut’, ‘Kanuni’, ‘Hürrem’, ‘Muhteşem Yüzyıl’, ‘Mehmet Günsur’ ve ‘Şehzade Mustafa’ya Veda’ olarak 9 farklı etiketle trend topic olmayı başardı. ‘Şehzade Mustafa’ya Veda’ etiketiyle 50 bin üzerinde tweet atılırken, toplamda dizi hakkında 150 bine yakın yazı yazıldı.

Haberin Devamı