Gazete Vatan Logo

‘Sarıoğlangiller’den değil ‘Bischoffgiller’den çıktı

İsviçre’nin Basel kentinde çok uzun süredir gizemini koruyan bir mumyanın İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın atası olduğu ortaya çıktı

‘Sarıoğlangiller’den değil ‘Bischoffgiller’den çıktı

Bilim insanlarının araştırmasına göre mumyalanan kadın, Jonhson’ın 8. derece atası. Bu, Johnson’ın genlerinin en az 256’da 1’ini bu kadından aldığı anlamına geliyor. BBC Türkçe’nin haberine göre Johnson, Osmanlı İmparatorluğu’nun son İçişleri Bakanı Ali Kemal Bey’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Mumya ise Basel’deki Barfüsser Kilisesi’ndeki renovasyon çalışmaları sırasında 1975 yılında bulunmuştu. Kilisedeki sunağın önüne gömülmüş bir şekilde bulunan kadının iyi beslendiği ve kaliteli kıyafetleri olduğu tespit edilmişti.

Cıva zehirlenmesi

Boris Johnson BBC’nin Kim Olduğunu Sanıyorsun? programında atalarının “gösteriş düşkünü zenginler” olduğunu söylemişti. Bir diğer ipucu ise cesetteki yüksek oranda cıvaydı. Yüksek oranda cıvaya maruz kalan cesetler aynı zamanda bozulmuyor. Fakat yine de bu bilgiler kadının kim olduğunu ortaya koymuyordu.

En güncel bilgileri kullanan bilim insanları, mumyanın ayak başparmağından DNA elde etmeyi başardı. DNA’lar, birbirlerinden bağımsız çalışan bilim insanları tarafından Bischoff ailesinin hayattaki üyelerinin genleriyle karşılaştırıldı. Sonuçlar netti: Bugün hayatta olan aile üyelerinin mumyanın soyundan gelme ihtimali yüzde 99,8 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine bilim insanları ve tarihçiler, mumyanın 1719’da Basel’de doğan ve 1787’de yaşamını yitiren Anna Catharina Bischoff olduğuna emin oldu. Anna Catharina’nın yedi çocuğu oldu. Bunlardan ikisi dışında hepsi çocuk yaşta öldü. Hayatta kalan çocuklardan biri Hubert Baron Pfeffel von Kriegelstein ile evlendi. Pfeffellerin beşinci neslinden Yvonne Pfeffel ise Boris Johnson’ın dedesi Osman Wilfred Johnson Kemal ile evlendi. Boris Johnson, bilim insanlarının ortaya çıkardığı bu yeni bilgi hakkında henüz bir yorum yapmasa da ailesinin von Pfeffellerden geldiğinin farkındaydı.

‘Sülalesini biliriz’

İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın “ata toprağı” olduğu söylenen Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyündeki vatandaşlar, Johnson’un sülalesinin bölgede “Sarıoğlangiller” olarak adlandırıldığını söylediler.
Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünden Mehmet Ali Atmaca, Boris Johnson’un sülalesinin köyde “Sarıoğlangiller” lakabıyla tanındığını ifade ederken, köy sakinlerinden Musa Şekerci, Bakan Johnson’un dedesi Ali Kemal’in ilk yaşadığı evi gösterdi ve geçmiş yıllarda Johnson’un yakınlarının köyü ziyaret ettiğini anlattı.
Öte yandan, İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaretinin ardından gazetecilerin ‘Çankırılı mısınız’ sorusuna, ‘Kalfatlıyım’ yanıtını vermişti.

Haberin Devamı