Gazete Vatan Logo

'Rusya yalan söylüyor'

NATO, ağır silahlarla donanmış Rus askerlerinin Ukrayna topraklarında faaliyet gösterdiğini belirterek, asker sayısının binden fazla olduğunu gösteren uydu görüntülerini yayımladı. Bunun üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power, "Rusya, Konsey’de gerçek dışında her şeyi söylüyor. Manipüle ediyor, şaşırtmaya çalışıyor, bariz bir şekilde yalan söylüyor." ifadelerini kullandı.Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin ise Ukrayna’daki Rusların yardım gönüllüleri olduğunu söyledi. “Jeopolitik hırsınızı dizginleyin. O zaman sadece Rusya’nın komşuları değil, dünyadaki pek çok diğer ülke de rahat nefes alabilir.” dedi.

‘ABD’den askeri eylem yok’

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna’daki durum hakkında konuştu. Obama, “Ukrayna’daki problemi çözmek için askeri bir eylemde bulunmuyoruz. Bizim yaptığımız, uluslararası toplumu Rusya’ya baskı yapmak için harekete geçirmek. Rusya, bilerek ve defalarca Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal etti. Ayrılıkçılar, Rusya tarafından destekleniyor, eğitiliyor ve silahlandırılıyor. Rusya'nın saldırıları daha fazla bedel ödemelerine yol açacaktır.” dedi.

Haberin Devamı

Obama, Ukrayna konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştüğünü ve Ukrayna’nın doğusundaki şiddetten Rusya’nın sorumlu olduğu noktasında mutabık kaldıklarını söyledi.

NATO'nun açıklaması

NATO Komutanı Tuğgeneral Nico Tak, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara "hava savunma sistemleri, top, tank ve zırhlı personel taşıyıcı sağladığını" ileri sürdü. Tak, Ukrayna topraklarına bin Rus askeri sokulmasının, ayrılıkçıların kaybetmesini önlemeye yönelik bir adım olduğunu söyledi. Ukrayna-Rusya sınırındaki 20 bin ağır silahlı Rus askerinin bulunduğunu belirtti.

Rusya'dan yalanlama

NATO'nun açıklamasına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rusya, 'ordu birliklerinin Ukrayna'nın doğusuna girdiği ve askeri çatışmalarda yer aldığı' yönündeki açıklamaları reddetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Rus ordu birliklerinin Ukrayna'nın doğusuna girerek askeri çatışmalarda yer aldığı yönündeki açıklamaların "gerçekle hiçbir ilgisinin olmadığını" söyledi. Konaşenkov, Rus askeri birlikleri ve birimlerinin büyük çoğunluğun kendi bölgelerinde bulunduğunu ve çeşitli taktik eğitimlere katıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Tepki ve çözüm beklentisi

Rusya'ya tepki gösteren ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da tırmanan bir saldırganlık içerisinde olduğunu bildirdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Ukrayna'nın doğusundaki son gelişmelere ilişkin olarak, Rusya'ya 'krize siyasi çözüm bul' çağrısında bulundu.