Gazete Vatan Logo

'Reality şovlar ruh sağlığını bozuyor'

Damat adayı Ata Türk'ün ölümünden sonra, RTÜK'ün TV programlarını mercek altına aldığı raporda şu tespitler yer aldı: 1- Mahremiyeti ortadan kaldırıyor 2- Anneyi çocuktan koparıyor 3- Röntgenciliği özendiriyor 4- Parapsikoloji programları 'psikopat' yapıyor

RTÜK, "Gelinim Olur Musun?" programıyla ünlenen Ata Türk'ün ölümünden sonra bazı programları mercek altına aldı. Bir grup psikologun "TV programlarındaki şiddet içeriği, müstehcenlik ve mahremiyet ihlalleri"ni inceleyip hazırladığı raporda, toplumun TV karşısında sistematik olarak duyarsızlaştığına dikkat çekildi. İşte tespitler:

Mahremiyeti kaldırıyor
Bireye ait olanlarla topluma ait olanlar arasındaki sınır giderek ortadan kalkmaktadır. Öyle ki, yatak giysileriyle başkalarının yanına çıkmanın saygısızlık ve özensizlik sayıldığı bir ilişki biçiminden, sadece yarışma kurallarının önem kazandığı ve milyonlarca izleyicinin önünde mahremiyetin neredeyse tamamen ortadan kalktığı bir ilişki biçimine gelinmiştir.

Aile içi iletişimi azaltıyor
Magazin türü programları izleyen gecekondulu kadınların evlerinde aile içi iletişimin azaldığı, çocukların okuma alışkanlıklarının köreldiği tespit edilmiştir.

Rahatlatma hissi veriyor
Gözetlemeye dayalı yarışma programları bireylerin toplumsal değerler konusunda çatışmalar yaşamasına yol açmaktadır. Yarışmacılarla özdeşim kuran izleyicilerde özel hayatların mahremiyetini gözetleyerek kendini rahatlatma eğilimi kışkırtılmaktadır. Bir diğer ifade ile bireylerde 'röntgencilik' duygularını açığa çıkarma gibi yayıncılık etiği açısından ahlaki olmayan bir yol reyting uğruna izlenebilmektedir. Oysa insanın bu yönünün açığa çıkması, psikiyatride hastalıklı bir ruh hali olarak kabul edilir. Bu programlarda öne çıkan şahsiyetler, ekranlardan göründükleri kadarıyla, çoğu zaman sağlıksız ruh haline sahip olan ve toplumsal yaşam açısından sağlıksız kişilik özellikleri gösteren kişiler olabilmektedir. Bu durum çocuk ve ergenler için son derece olumsuz rol modelleri oluşturmaktadır.

Depresyonu körüklüyor
Astroloji ve parapsikolojinin konuşulduğu programlara konuk olan bazı ruhsal bozukluğu olan kişiler de izleyicileri olumsuz etkiliyor. Bu kişiler gerçek dışı, akılla bağdaşmayan yorumlar yapabiliyor. Tüm bunlar bir kısım izleyici tarafından gerçekmiş gibi alınabilmekte, benzer psikopatolojisi olan ya da kaygılı ve depresif kişilerde psikopatolojinin artmasına yol açabiliyor.

Haberin Devamı