Gazete Vatan Logo

‘Özür yetmez arşivini aç’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Dersim için devlet adına özür dileyen ve ‘Sıra sende” diyen Başbakan Erdoğan’a çağrı yaptı: Özür yetmez arşivi aç, sürgün ailelere toprağını iade et

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi’nin Kozyatağı Kültür Merkezi’ndeki Meclis Salonu’nda yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan’ın Dersim’le ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, Dersim’le ilgili kendisinin bir gazeteye verdiği demeçte, devletin devamlılığı bakımından Başbakan’ın özür dilemesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Neyse dün özür diledi. Ama özür dilemek yetmez. ‘Açıklıyorum’ dediği belgeleri açıkladı. Onların hiçbirisi kamuoyunun bilmediği belgeler değil. Açıkladığı kitap benim de 1970’lerde okuduğum kitap. Özür yetmiyor, devletin arşivlerini açacaksın. Devletin arşivleri açıklanacak ki bizler bilelim. Niye devletin arşivlerini açmıyorsun? 12 Eylül’de en büyük acıları devrimciler, ülkücüler çekti. O acıları sömürerek, Anayasa’yı değiştirdiler ve o acıları sömürerek yargıyı siyasallaştırdılar. Şimdi Dersim’in acısını sömürerek, başka amaçlara ulaşmak istiyorlar. Onun için diyorum, ‘Sayın Başbakan, sana düşen görev, özür dilemenin yanında devletin arşivlerini açmaktır. Açacaksın onları o zaman bizler de göreceğiz gerçek belgesini, o zaman tarihimizle oturur yüzleşiriz.”

‘Bana vermediler’

Kılıçdaroğlu, devletin arşivlerini açmanın bir kısmıyla yeteceğini de belirterek, “Özür dilemenin devamı bir şey daha yapmanız lazım. Dersim sürgünleri vardır. O sürgünlerin arşivlerinin de açıklanması lazım. Sayın Başbakan çok iyi bilir, ben o defterleri istedim, vermediler. Niye vermiyorlar? Bu ülkenin ana muhalefet liderinden gizlediğiniz şeyi, açın bütün millet görsün. Başbakan, ‘Arşiv yok’ dedi. Var efendim. Arşiv var. O arşivleri açacaksın. Özür dilemek, arşivleri açmak yine yetmiyor. Dersim sürgünleri var. O sürgün olan ailelere verilen topraklar var. O toprakların bir kısmı bunların elinden alındı. Onları da aynen iade edeceksin.”

Kılıçdaroğlu, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “Acıyı Bal Eyledik” adlı kitabını da hatırlatarak “Dersimli acısını bal eylemiştir. Dersimli acısını AKP’ye sömürtmez” diye konuştu.

Sadece Dersim’in arşivlerini açmanın yetmeyeceğini, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili arşivlerin açılması ve tarihin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Tebligat yok görevimin başındayım

CHP Genel Merkezi’nce görevden alındığı açıklanan Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer, “Bana tebligat yapılmadı. Görevimin başındayım” dedi. 2008 yılından bu yana Diyarbakır CHP İl Başkanı olduğunu söyleyen Muzaffer Değer, tüzük gereği, görevden almaya Merkez Yürütme Kurulu’nun karar vereceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı