Gazete Vatan Logo

‘ÖSYM’nin puan sistemi çalışkan öğrenciye ceza!’

Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nı kaldırıp yeni düzenlemeyle OBP’yi getirmesi tartışma başlattı.

ÖSYM’nin LYS’ye iki hafta kala üniversite yerleştirme puanlarının hesaplamasında yer alan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nı kaldırıp yeni düzenlemeyle OBP’yi getirmesi tartışma başlattı. Eğitimciler AOBP’nin kaldırılmasını doğru bulurken yeni OBP hesaplama sisteminin başarılı okul ve çalışan öğrenciyi cezalandırdığını belirtti.

Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) 2 hafta kala üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanma yönteminin değiştirilmesi tartışmaya yol açtı. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı (AOBP) puanı hesaplamasında artık okul puanı olan “A” kalktı. Yapılan düzenleme ile her öğrencinin diplomasındaki çıplak not önce 5 ile çarpılacak, sonra çıkan puanın yüzde 12’si alınarak üniversite sınav sonucuyla birleştirilecek.Yeni düzenlemeye göre daha önceden ortaöğretim bitirme başarı puanının en küçüğü 100 en büyüğü 500 iken bu kez en düşüğü 250 en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak. Böylece öğrenciler daha önce OBP’den 12 ile 60 arasında puan alırken şimdi en düşük 30, en yüksek 60 puan alacak. Eğitimcilerin büyükçoğunluğuna göre bu uygulama başarılı okullar ve çalışan öğrencinin değerini ortadan kaldıracak. İşte eğitimcilerin görüşleri.

“SBS’yle yüksek puanlı okullara girenlere haksızlık”

Turgay Polat (Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı)”


“Üniversite sınavı gibi bireysel bazda yapılan bir sınava grup başarısının etkisi çok sağlıklı değil. İki önemli sıkıntıdan biri sistemin bu yıl uygulanması. Bu çocuklar okullarına SBS ile girerken sistemin böyle olacağını, okullarından dolayı avantaj elde edeceklerini düşünerek başladı. Okullarındaki not çilesini, başarılı grupla yarışmanın vermiş olduğu sıkıntıyı da bunun için çekti. Yoksa mahallesindeki liseye gidip okul birincisi olur en yüksek puanla sınava girerdi. İkincisi bu formül müthiş sakıncalı.

Öğrenciye yıl sonunda elde ettiğin puanı 5’le çarpıp onunda yüzde 12’sini alacağım demek hiç bir ölçme ve değerlendirme kuralına uymuyor. Ölçme değerlendirmede notlar değişkenleri kontrol edilebilir hale getirmeniz lazım. Bir matematik öğretmenin verdiği keyfi notun okuldan okula, sınıftan sınıfa değişmemesi için bir daha hesaplamanız gerekiyor.

Bu sistemde isterseniz okuldaki tüm çocuklara 100 verin. Buna niye diye soracak muhatap yok. Şu anda notlar yazılıyor. Bir okul müdürü girsin sisteme bütün çocukların notunu 100 yapsın, çocukların tamamı da 60 puan alsın kimse niye diye soramaz. OBP hesabına çok uzun yoldan geldik. Bin tane değişken uygulayıp, okullar not şişirmesin diye çan eğrisi kullandık. Bu sıkıntıları SBS’de her yıl yaşıyoruz. SBS’de okullar notları şişirir ve her yıl patırtı kopar. Oysa şimdi bir meslek lisesinin öğrencisiyle fen lisesi öğrencisinin farkı olmayacak. Böyle giderse SBS’de fen liselerini tercih edecek öğrenci bulunamaz.”

“Düzenleme sınav ve okul notu arasında denge gözetiyor
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür (SETA Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Direktörü)”


“Katsayı kaldırıldı güzel ama sistemde AOBP yüzünden eşitsizlik vardı. Öğrencilerin bireysel başarılarından daha çok okulun başarısı öne çıktığı için ÖSYM’nin düzenlemesi olumlu. Tek sıkıntı düzenlemenin sınavdan 2 hafta önce öğrencilere duyurulması. Testten gelen puanla uyumlu olması için diploma notu 5’le çarpılıyor, sonradan 0.12 çarpılmasının nedeni de sistemin büyük ağırlığını teste vermek. Kabaca anlatırsak öğrencinin puanının yüzde 90’ı sınav netleriyle, yüzde 10’u ya da 20’si okul notlarıyla oluşacak. Sistem ağırlıklı olarak test puanının etkili, okul notlarının ise bir miktar etkisinin olduğu bir denge gözetiyor. En büyük tartışma öğretmen notlarının nesnel olmadığı yönünde. Bunu kimse inkar etmiyor. İlkesel olarak öğretmenlerin notlarına güvenmek zorundayız. Eğer bir suistmal varsa ilgili makamlar ve müfettişler incelemeli.”

“Çalışan öğrencinin değeri düştü

Oktay Aydın (Eğitim uzmanı)”


“Aralık’tan itibaren ÖSYM ve YÖK, AOBP hesaplama sisteminin değişeceğini duyurdu, YGS kılavuzu da böyle çıktı. Adaylar buna göre hazırlandı. LYS başvuruları yapıldığında da durum böyleydi. Mart’ta yasa değiştiği halde ne eğitimcilen ne veliler ne de öğrenciler değişikliğin bu yıl yansıyacağını düşünmüyordu. AOBP’nin A’sına karşıyım ama değişiklik bu yıl yapılmamalıydı. Bireysel başarı yerine kitlesel başarı hesaplaması başarılı öğrenciyi aşağıya çekiyordu. Bizde okullararası standart çok açık. Yeni hesaplama başarılı ve nitelikli okullar ile çalışan öğrencinin değerini düşürdü. Keşke ÖSYM şu andaki hazır, standart formülü kulanmış olsa. Böylelikle haksızlık en aza inerdi. Şimdi İstanbul Erkek Lisesi’ndeki 70 puan ile meslek lisesindeki 70 puan aynı olmamasına rağmen eşitlendi. Bu kadar sık değişiklik sisteme güveni azaltıyor.”

“OBP hesaplamasında sorun var”

(Burak Kılanç (Kültür Üniversitesi ARGE Bölümü Başkanı)”


“Şimdi sonuncu öğrenci 80 alsa, OBP hesaplamasında 80 olarak hesaplanacak. Birinci 90 alsa yine 90 olarak hesaplanacak. Okul yetkileri bol keseden notlar verebilir. Bu da başarılı okullara haksızlık olur. Örneğin Kabataş gibi liseler başarılı olmalarına rağmen başarısız görünür.”


Haberin Devamı