Gazete Vatan Logo

‘Öğrenci istemediği okula yerleştirilmeyecek’

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin adrese dayalı sistemle yerleştirilecek adaylar için tercih bölgelerinin haziranda açıklanacağını ve hiçbir öğrencinin istemediği okula yerleşti-rilmeyeceğini söyledi.

‘Öğrenci istemediği okula  yerleştirilmeyecek’

Mİlli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, NTV’de katıldığı canlı yayında lise geçiş sistemi ile ilgili merak edilenlerini değerlendirdi. Sınavla girilecek okul liseleri hakkında gelen eleştirileri de cevaplayan Tekin, hiçbir öğrencinin istemediği okul türüne yerleştirilmeyeceğini taahhüt ettiklerini söyledi. Tekin 2013 yılında TEOG sistemini getirirken, liselere geçişte sınavsız olarak öğrencilerin, yetenek ve ilgilerine göre yönlendirecekleri bir ortaoğretime giriş süreci öngördüklerini ve bunu devam ettirdiklerini ifade etti. Bu yıl ö veliler, rehber ve okul idarecileri tarafından yönlendirildiği, ilgi ve isteklerine göre gidebilecekleri, sınavsız okulların yüzde 90’ının bu hale getirildiğini belirten Tekin yüzde 10’luk dilimin istisnai olduğunu ve asıl yüzde 90’ın irdelenmesi gerektiğini söylerken açıklamalarına şu şekilde devam etti:

‘Yüzde 90’ı önemsiyoruz’

“Biz bu yüzde 90’ın içerisine her türden okul koyduk. İlgili genel müdürlüklerimiz şu anda kendi bünyelerindeki okullara bilgilendirme, ilgi alanlarını tespit etme ve bu tespitlere göre yönlendirme yapmak için büyük çaba göstermektedir. Biz yüzde 90’ı önemsiyoruz. Ama kamuoyu yüzde 10’nun üzerine yükseldi. Peki biz bu yüzde 10’u neye göre belirledik. Dünyada gelişmiş ülkelerde farklı modeller var. Kimi ülkeler ortaöğretime geçişi sınavsız yapıyor, bazı ülkeler bizim gibi tamamını sınavlı yapıyor. Kimi ülkelerde belli liseleri sınavla diğerlerini sınavsız yapıyor. Bu oranda yüzde 3 ve 10 arasında bir ortalama var. Bizde bu yıla mahsus bu sisteme yönelik bir çalışma yaptık.”

Haberin Devamı

‘Kotası dolana koymadık’

“Yüzde 62’si genel orta öğretim kurumlarını tercih etmiş. Yüzde 15’i mesleki ve teknik liseleri kabul etmiş. Yüzde 22 civarında bir grupta imam hatip liselerini tercih etmiş. Dolayısıyla biz yüzde 10’a göre hareket ettik. Biz derslik başına öğrenci sayısı üzerinden kontenjan tanımladık. Biz her ilde o il için ayırdığımız yüzde 10 kotasının yüzde 62’sini genel ortaöğretim kurumlarına ayırdık. Eğer bir ilde fen ve sosyal bilimler lisesi varsa ve yüzde 62’lik yüzde tuttuysa ekstra Anadolu lisesi koymadık. Bu kotayı dolduramadığımız illerde koyduk. 34 ilde Anadolu lisesi olmamasının sebebi bu kotanın dolmasıdır.”

Haberin Devamı

‘İstemediği okula gitmeyecek’

“Öğrencilere 5 tercih imkanı verdik. Eğer öğrenci iki tercih yaparsa 3. tercih yapmadığı için sıkıntı yaşayabilir. Bu yüzden 5 tercih yapmalarını öneriyoruz. Öğrenciler 5 tercihini de aynı okul türünde yapabilirler. Okul türü itibariyle hiçbir okula gitmeyeceklerini taahhüt ediyoruz.”

Liseler ile ortaokulları eşleştirdik

“Adrese dayalı kayıtta ise iki ana kriter var. Bunlar ikamet adresi ve ortaokula devam ettiği ortaokul. Adreste geri dönük oturma şartı aranmayacak. Kayıt anından oturduğu ikamet neyse o baz alınacak. Boş kontenjan olmaması için her ilde kontenjanları buna göre oluşturduk. Eğer bunun dışına çıkıp Anadolu lisesi eklersek okullarda boşluk çıkabilir. İmam hatip okullarının sayısının fazla olduğu yönündeki eleştiriler ise yanlış. Biz okul bazında değil, derslik bazında bir dağılım gerçekleştirdik. Toplamda eğitim verecek 2623 derslik var. Bunları 958’i imam hatip lisesi, 639’u ise mesleki liseler için ayrıldı. Geri kalan derslikler ise genel ortaöğretim kurumlarına ayrıldı.” n Haber Merkezi

Haberin Devamı