Gazete Vatan Logo

‘O sözü Grandük Notaras söyledi’

BAŞBAKAN Erdoğan’ın “Bizans’ın hanımları ‘Başımızda kardinal külahı görmektense, Osmanlı sarığı görmeyi arzu ederiz’ dedi” sözleri için tarihçiler “Başbakan’ın örnek verdiği sözü kadınlar değil, Ortodoks Grandük Notaras söylemişti” açıklamasını yaptı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu: Başbakan’ın söylediği doğru. Ancak sözü Grandük Notaras söylüyor. Fatih’in İstanbul kuşatmasına başlaması üzerine Bizans Kralı Konstantin, Papa’ya haber göndererek Ortodoks Kilisesi’yle Katolik Kilisesi’ni birleştirmeye hazır olduğunu duyurdu. 12 Aralık 1452’de Ayasofya’da Katolik ayini düzenlendi. Ortodoks halk ve din adamlarının çoğu bunu protesto etti. Ortodoksluktan vazgeçmeyen Bizans halkı, Katolik Papalığa borçlu kalmaktansa Osmanlılar tarafından yönetilmeyi tercih ediyordu. Şehirde birleşme protesto edilirken Ortodoks Grandük Notaras Bizanslılar’ın duygularını “Şehirde kardinal külahı görmektense Türk sarığını yeğlerim” diye dile getirdi.

Marmara Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Küçükaşçı: Müslümanların hakimiyeti altına aldıkları yerlerde hoşgörü götürüyordu. Vergi ve can mal güvenliği konusunda adaletli davranıyordu. Bizans’ta da Katolik hakimiyetine karşı olan Ortodokslar, Türklere sempati duyuyordu. Bu söz de Müslümanların hoş görüsü bilindiği için söylenmiştir. Ancak bu sözü kadınlar değil, Grandük Notaras söylemiştir.

Haberin Devamı