Gazete Vatan Logo

‘O bombaları 30 bin dolar için patlattım!’

‘O bombaları 30 bin dolar için patlattım!’

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te çifte araçla düzenlenen ve 52 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili, 33 sanığın yargılamasına başlandı. Sanıklardan Nasır Eskiocak eylemi para için yaptığını söyledi.

Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya, tutuklu sanıkların yanı sıra ölenlerin yakınları da katıldı. Kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanı, sanıklara yöneltilen suçlamaları hatırlattı. Ardından da sanıkların savunmasına geçildi. Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu Maddesi’yle görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanıp mahkemeye gönderilen iddianamede, 15’i tutuklu, 11’i tutuksuz, 7’si firari 33 sanık; 5’i çocuk 52 kişiyi öldürmek, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, 2’si ağır 25 kişiyi yaralamakla suçlanıyor.

‘O bombaları 30 bin dolar için patlattım’


3 gün önce ihbar geldi

Duruşmaya iddianame okunarak başlandı. 110 sayfalık iddianamenin giriş bölümünde, bombalı saldırıdan 3 gün önce Hatay Emniyet Müdürlüğü’nü arayan bir kişinin, Suriye istihbaratı ile bağlantılı olan THKP-C Acilciler terör örgütünün Türkiye’de bombalı saldırı hazırlığı içerisinde olduğu yönünde ihbarda bulunulduğuna değinildi. İhbarın ardından güvenlik birimlerinin aldığı önlemlere rağmen saldırıların önüne geçilemediği kaydedildi.

Oğlumun ne günahı vardı?

Bombalı saldırılarda yaşamını yitiren Oğulcan Tuna’nın annesi Fatma Tuna mahkemeye oğlunun fotoğraflarıyla geldi. Anne Tuna, “Oğlumun ne günahı vardı” diyerek suçluların cezasını çekmesini istedi. Baba Ahmet Tuna da “Patlama sonrasında oğlumu kendim buldum. Sanki cehennemi yaşattılar bize. Hesap versinler” dedi.

‘O bombaları 30 bin dolar için patlattım’


Patlayıcıları ‘Hacı’ verdi

Saldırının bir numaralı sanığı olduğu ileri sürülen Nasır Eskiocak, iddianamede yer alan polise verdiği ifadesinde şunları anlattı: “Yusuf Nazik beni Suriye’de Hacı adlı kişiyle tanıştırdı. Patlayıcıları bu kişi temin etti. Eylem için 30 bin ABD doları verdi. Saldırıdan 2 ay önce Yusuf Nazik ile birlikte Ankara’ya giderek Kocatepe Camii’nin, buradan da aynı gün Konya’ya geçerek yüksek bir binanın fotoğrafını çektik. Yusuf Nazik buralara bomba yüklü araçlar konulacağını söyledi. Ancak daha sonra vazgeçilerek Reyhanlı’da karar kılındığını söyledi. Eylemin kimin adına, niye yapıldığını bilmiyorum. Ben para için yaptım.”

‘O bombaları 30 bin dolar için patlattım’


Türbede horoz kesmişler!

Nasır Eskiocak’ın kendisini “Birlikte ticaret yapacağız” diyerek kandırdığını ileri süren Mehmet Genç de şunları söyledi: “Nasır bizi patlamadan 4-5 gün önce Harbiye’de türbeye götürdü. Burada kutsal değerler üzerine yemin ettirdi. ’Ben sizi hiçbir şekilde yalnız bırakmayacağım’ dedi. Ne amaçla yemin ettiğimizi sorduğumda ise ’Bana güvenmiyor musun’ dedi. Ben de güvendiğimi söyledim. Bunun üzerine türbede kurban olarak horoz kesip, ayrıldık.”

‘O bombaları 30 bin dolar için patlattım’


‘Savunmaya hazır değilim’

Davanın ilk duruşmasında, sanıklardan Nasır Eskiocak ile bazı sanıklar “Savunma yapmak için hazır” değiliz diyerek ifade vermedi. Savunma yapan sanıklar da hem suçlamaları, hem de daha önce verdikleri ifadeleri kabul etmedi. Patlatılan araçları kendi üzerine satın alan sanık Mehmet Genç, bombalı eylemden haberi olmadığını ileri sürdü.

Kuru gıda işi yapacaktık

Nasır Eskiocak ile ailecek görüştüklerini belirten Genç, “Nasır bana ’Birlikte iş yapalım’ dedi. Kuru gıda işi olduğunu söyledi. Bunun için araç satın aldık. İşyeri kiraladık. Araçları benim adıma aldık. Parasını da Nasır ödedi. Ayrıca, sigara ve alkol kaçakçılığı da yapacağımızı söyledi. Patlamadan 2 gün önce ’Bizi takip ediyorlar’ dedi. Ben de korku ve panikle kaçtım. Sonra da suçsuz olduğum için teslim oldum” dedi.

Kimse tahliye edilmedi

Sanıklardan İlhan Küçükdüveyki de ifadesinde kendisinin telefon alım satım işi yaptığını belirterek, “Benim bu olayla ilgim yok” dedi. Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına ve Hatay Valililiği’nden ihbarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunun sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı