Gazete Vatan Logo

'Müslümanlığa sığmaz'

Geçmişte Bakan Babacan’ın danışmanlığını da yapan Sayıştay bürokratı Şeref Efe, “Kur’an’dan kendimize bir ölçü arayacak olursak, bu saray inşası ile ilgili Allah’ın hoş karşılamadığı kibir, gurur ve israf gibi pek çok husus ile karşılaşırız” dedi

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili tartışmaya, birçok kritik kamu görevinde yer almış Sayıştay denetçisi Şeref Efe de katıldı. 2003 yılında Hazine Müşavirliği’ne atanan, 2007 yılına kadar bu kadroda Bakan Ali Babacan’ın danışmanlığını yapan ve halen Sayıştay’da baş denetçi kadrosunda yer alan Şeref Efe, “Çok Kötü Bir Kamu Harcaması: Cumhurbaşkanlığı Sarayı” başlıklı yazısını twitter hesabından paylaştı.

‘Kibir, gurur, israf’

Efe, yazısına şöyle başladı: “Bu yazı sadece ahlaki sorumluluk duygusundan kaynaklanmaktadır. Hiç bir siyasi amacı yoktur. Herhangi bir cemaat ile ilgim bulunmadığını da belirteyim ki yanlış anlaşılmasın. İmam hatip kökenliyim, ayrıca dini ilimler tahsilim oldu. Kamuda denetçilik, bakan danışmanlığı, kamu şirketlerinin üst yöneticiliği, strateji geliştirme başkanlığı görevlerinde bulundum. Bu konuda düşüncelerimi yazmazsam Allah bana bunun hesabını sormaz mı?”

‘Bakan dahi bilmiyor’

Efe şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanlığı Sarayımızın Müslümanlığa sığmadığını aslında anlatmaya hiç gerek yok. Kur’an’dan kendimize bir ölçü arayacak olursak bu saray inşası ile ilgili Allah’ın hoş karşılamadığı kibir, gurur ve israf gibi pek çok husus ile karşılaşırız. Kendilerinin, iktidarlarının ve milletlerinin itibarı için büyük binalar yapan kavimlerin akıbetleri hep kötü olmuştur. Devlet, Müslümanlardan topladığı zekatı (günümüzde vergi) ancak muhtaç insanlara ve halkın savunmasına harcayabilir. Bırakın sarayı, Müslümanlardan zorunlu olarak toplanan para ile cami bile yapılamaz. Sünnete yani Hz. Muhammed’in hayatına ve ondan sonra gelen dört doğru halifenin uygulamalarına baktığımızda ise fazlasıyla mahcup oluruz. Bizim halimiz, örnek alınması gereken Müslüman önderlerin değil, onların mücadele ettiği kibirli krallara benziyor.”

Haberin Devamı

“Bir kamu harcaması süreci olarak sarayın yapılışı tamamen kural dışıdır. Halkın parasının harcanabilmesi için bütçede ve yatırım programında bu faaliyetin açıkça belirtilmesi ve detaylı analizlerin de eklenmesi gerekirdi. Oysa yapılıp bitmiş olan bu binanın odalarının sayısını hatta maliyetini dahi bilmiyoruz. Bütçeye koymadan harcama yapılması demokratik bir ülkede kabul edilemez. Çünkü, kamu harcamalarının gerçek sahibi Meclis’tir. Maliyetini Maliye Bakanı dahi bilmiyorsa milletvekillerinin bunu onaylaması mümkün değildir. Elimizdeki saray milletten gizlenerek yapıldı, yapılan harcamalar milletin onayından geçmedi.”

Haberin Devamı

Belediye arazi tahsisi yaptı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün olağanüstü toplantısında, Beştepe’deki arazi görüşüldü. Daha önce Başbakanlığa tahsis edilen 8 dönümlük Atatürk Orman Çiftliği arazisi, Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi. Arazi daha önce Meclis kararı ile Başbakanlık’a tahsis edilmişti. Mimarlar odası araziyle ilgili dava açmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu olağanüstü meclis kararını da yargıya taşıyacağını açıkladı.