Gazete Vatan Logo

‘Mozart 4 günde senfoni bitirdi, onlarsa hâlâ...’

‘Mozart 4 günde senfoni  bitirdi, onlarsa hâlâ...’

Tahran’la 5+1 ülkeleri arasında 2 haftayı aşkın süredir devam eden nükleer müzakerelerde taraflar ana başlıklar üzerinde pazarlığa devam ediyor.

İran’ın tartışmalı nükleer programını sona erdirmesi için Tahran yönetimiyle Batılı ülkeler arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen müzakerelerde dün de sonuç çıkmadı. 16 gündür Viyana’da bulunan İran ile Birleşmiş Milletler’in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubunun temsilcileri, müzakereler için tanınan sürenin dolmasına karşın dün de anlaşma metni üzerinde uzlaşı sağlayamadı.

Taraflar, İsviçre’nin Lozan kentinde 2 Nisan’da varılan siyasal uzlaşıdan bu yana kapsamlı bir anlaşma metninin yazımını tamamlamaya çalışıyor. ABD yönetimi, müzakerelerdeki en büyük tartışma konularından birisi olan İran’ın nükleer tesislerine yönelik sürpriz denetleme talebinden vazgeçmişti. Diplomatik kaynaklar, görüşmelerde sorun yaratan diğer başlıklarınsa İran’ın askeri tesislerinin denetlenmesi, Tahran yönetiminin geçmişteki nükleer faaliyetlerine açıklama getirmesi ve Batılı ülkelerin uyguladığı ambargoların ne kadar sürede kaldırılacağı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Mozart göndermesi

Viyana’daki müzakereleri takip eden New York Times gazetesi muhabiri David Sanger, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın evini ziyaret ettiğini bildiren Twitter mesajında, “Kimsenin dillendirmediği şey: Mozart 36’ncı Senfoni’yi 4 günde yazdı. Biz ise İran anlaşması için 16 gündür buradayız” şeklindeki sözleriyle görüşmelerde ilerleme sağlanamamasını eleştirdi.

‘Ne kadar gerekirse’

Müzakerelerde Tahran’ı temsil eden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, görüşmelerde üçüncü kez uzatma olmaması gerektiğini, buna karşın ne kadar süre gerekiyorsa o kadar konuşulması gerektiğini söyledi.
Ruhani’den istifa resti
Nükleer müzakerelerde verilecek tavizler konusunda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hameney arasındaki gerilim büyüyor. İddiaya göre Ruhani, son buluşmalarında Hameney’e, Tahran’ın elindeki fırsatı kaçırmamak için taviz vermeyi kabul etmemesi halinde istifa edeceğini söyledi, ancak Hameney ‘Geri adım atmak yok’ mesajını verince istifadan vazgeçti.

Haberin Devamı