Gazete Vatan Logo

‘Milyonda bir’ felaket

Meteoroloji uzmanları, Teksas eyaletinin güneyini vuran Harvey Kasırgası’nın ardından yaşanan sel felaketinin 1 milyon yılda bir görülen tarzda bir doğal afet olduğunu söylüyor

‘Milyonda bir’ felaket

ABD’nin Teksas eyaletinin güneydoğu kıyılarını etkisi altına alan Harvey Fırtınası ve ardından yaşanan sel felaketi, uzmanlara göre 1 milyon yılda bir görülen türde bir doğa olayı. Yerel basın, şu ana kadar bölgeye düşen yağış miktarının 34 trilyon litreye ulaştığını, felaketten etkilenen bölgelerde ortalama su yüksekliğinin 70 ila 120 santim arasına çıktığını belirtiyor.

Uzmanlar, şu ana kadar yağan su miktarının, Büyük Salt Lake Gölü’nü 2 kez doldurmaya yeteceğini vurguluyor. Yerel yetkililer, hafta boyunca etkisini göstermesi beklenen yağışların bölgeye daha milyonlarca litre su bırakacağını öngörüyor.

Tahliyeler sürüyor

Özellikle Houston kenti ve çevresinde çok büyük çapta sele neden olan yağışın daha birkaç gün süreceğini kaydeden yetkililer, on binlerce kişiye evlerini tahliye etmeleri çağrısında bulundu. İki bin kişinin kurtarıldığı Houston’da, binlerce kişi daha kurtarma görevlilerinden yardım almayı bekliyor. Evlerin çatılarına mahsur kalanları kurtarmak için 20’den fazla helikopter görevlendirildi. Kurtarma çalışmalarına yüzlerce büyüklü, küçüklü bot ve tekne de katılıyor. Houston ve çevresinde teknesi olanlardan da kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaları istendi. ABD’nin en büyük dördüncü kenti olan Houston’da yaklaşık 6,6 milyon kişi yaşıyor. Bölgede şu ana kadar en az 5 fırtına ve sel bağlantılı nedenlerle hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Yollar kapalı

Teksas Valisi Greg Abbott, felaket nedeniyle eyalet genelinde 250 otoyolun kapandığını, 19 il ve ilçenin de afet bölgesi ilan edildiğini belirtti. Vali ‘inanılmaz derecede yoğun yağışın’ süreceğini söyledi. Bölgede aralarında fuar alanlarının da içinde bulunduğu birçok yer, geçici barınak haline getirildi. Yetkililer, yaklaşık 30 bin kişinin daha geçici barınaklara yerleştirileceğini öngörüyor.

Evinin ortasında balık avladı

Houston kentinde evleri su baskınına uğrayan Saldana ailesi, yayınladıkları videoyla sosyal medyada büyük ilgi çekti. Viviana Saldana’nın internete koyduğu videoda, genç kızın babasının yarı çıplak evlerinin antresinde elleriyle balık yakaladığı görülüyor.

Haberin Devamı

‘Bitti sanmayın’

Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner yerel halktan, sadece hayati tehlike bulunan durumlarda acil durum yetkililerini aramalarını istedi. Turner “Fırtına dindi sanıp yola çıkmayın” uyarısı da yaptı. Sert rüzgar ve yağışlar, kurtarma operasyonlarını daha da güçleştiriyor. Houston’daki Sahil Güvenlik ekipleri, kurtarma çalışmalarına destek olması için bölgeye daha fazla sayıda helikopter gönderilmesini talep etti.

Suyun içinde kurtarılmayı beklediler

Sellerin vurduğu Teksas eyaletine bağlı Dickson Kasabası’nda faaliyet gösteren ‘La Vita Bella’ adlı huzurevinde kalan 15 yaşlı, saatlerce suyun içerisinde kurtarılmayı bekledi. Huzurevinin işletmecisi Trduy Lampson, yaşlı misafirlerin bellerine kadar suyun içerisinde otururken çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada yayınlanamasından saatler sonra kurtarma görevlilerinin helikopterlerle bölgeye ulaştığını söyledi.