Gazete Vatan Logo

'Mesleğim bir hırsız ile bir aptalın esiri oldu'

Özden Örnek'in Ergenekon davasının eklerine giren günlüklerinden...

Örnek, günlüklerde birlikte görev yaptığı iki komutanla ilgili düşüncelerini anlatıyor. İşte dosyadaki o bölümler:

Erdil intihar etmeyi düşünmüş

31 Ağustos 2004


Özden Örnek, Tuzla’da gördüğü İlhami Erdil’in kendisine nasıl dert yandığını şöyle yazıyor: “Tuzla’ya gittik. Eski komutanlardan sadece İlhami Paşa gelmişti. Beni görünce hemen yanıma geldi ve çok üzüntülü dolu gözler ile ”Kardeşim bu işten bıktım ayın dördünde savcı tekrar ifademi alacakmış bana haber göndermiş. Sorgulayacağı konuda Bahri’nin verdiği ifade ile ilgili ve evimi nereden satın aldığım konusu. Benim bir tane evim var. Herkesin kaç tane evi olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben çok yıprandım artık dayanamıyorum. Her türlü hastalığa yakalandım. İntihar etmeyi bile düşünüyorum. Beni Heybeliada’ya gömersiniz ve küçük bir tören yaparsınız“ dedi. Onu bu halde görmek gerçekten üzüntü vericiydi. Bahri ile dün olan konuşmamızı kendisine anlattım. Hemen tutumu değişti ve hoşuna gitti. ”

VATAN’ın Notu:

Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından hakkında açılan davada “haksız mal edinme” suçundan 3 yıl hapse mahkum edilen ve bütün askeri terfileri geri alınan Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil, 3 Temmuz 2007’de Tekirdağ Saray Cezaevi’ne konulmuştu. Eski TCK’nın 59. maddesine göre cezası 6’da 1 oranında indirilerek 2 yıl 6 ay olarak kararlaştırılen Erdil, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında tahliye olmuştu.

“ERDİL’DEN İLK KEZ 1994’TE KUŞKULANDIM”

29 Kasım 1999


Örnek, İlhami Erdil’in ’şüpheli bazı işler yaptığından “ilk kez 1994 yılında kuşkulandığını da yazıyor:

”Ora. İlhami Erdil’in şüpheli bazı işler yaptığına dair ilk kuşkularım 1994 yılında ben lojistik başkanı iken başladı. Bize gelen bazı ihbarlar sonucu Komutan emri gereğince tüm satınalma komisyonunu dağıtacak şekilde bir planlama içine girmiştik. Per Bşk. Tuğa. Metin Acımuz’a konuyu donanma K. ile görüşmesini bildirdim. Ancak hiç ummadığımız şekilde bir reaksiyon ile karşılaştık. Memnun olacağına komisyon başkanının yerinde kalmasını istedi. O zaman aralarında gizli bir ilişki olmasından kuşkulandım. Bu ilişki hakkında ilk dedikoduları aynı yıl Yzb. Hızarcıoğlu’ndan öğrendim. Donanma Komutanı yapılan ihaleleri adamlarına verdirerek komisyon alıyordu.

“KIZININ CİP’İ VAR!”

“Kızının altında şimdi bir tane jeep var. Şoförünü Yzb. Yalçın Ankara’daki erlerin arasından seçiyor ve bu er yasal olmayan bir şekilde kızına şoförlük yapıyor. Jeep’in Sefer Ulusoy tarafından hediye edildiğini sonradan öğrendim. Şoför erler ise Yıldız lojmanlarının altında kendilerine yapılan yerlerde kalıyorlar.”

ORG. ALPKAYA’NIN KONUŞMASI KAYDEDİLMİŞ

30 Temmuz 2003


30 Temmuz günü Ankara’ya gittik. Kuvvet komutanının ziyaret ederek orduevine geri döndüm. Kendisini ziyaret esnasında havaların sıcak olması ve rutubetten konuştuk. Sonra bana 92 idari soruşturma açtırdığını ve bunlardan 58 adedi için adli soruşturma emri verdiğini anlattı. Herkesin başarı ölçüsü değişik. Geri geldikten bir müddet sonra Albay Belgütay Varımlı’nın geldiğini söylediler. Kendisini kabul ettim ve bana bir ses dosyasının kayıtlı olduğu bir disket verdi. Ses file’da kendisinin Genelkurmay Başkanı (HİLMİ ÖZKÖK) ile 24 Haziran 2003 günü yaptığı bir konuşma var. Daha önce bana söylediklerinin aynısı kayıtlı. Kayıtın içerisinde Bülent Paşa ile 6 Ocak 2003 tarihi 18:00’da buluştuğunu ve bu buluşma için Bülent paşa (Dnz. Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya) tarafından kendisinin Deniz Kuvvetlerini binasının en az kullanılan E kapısından gelmesinin istendiğini belirtiliyor.

HIRSIZ VE APTAL

Adeta bir müsabakayı kazanmış gibiydim. Yaşadığım bunca olaydan sonra ulaştığım nokta benim için mutlu sondu. Belki bundan sonra daha çok yorulacaktım ama bahriyeye daha çok şeyler vereceğime inanıyordum. Zavallı mesleğim iki yıl bir hırsızın arkasından iki yıl daha bir aptalın esiri olmuştu. Son dört yılda kaybettiğimiz değerlerin ve maddiyatın bana göre yerine konması çok zordu.

VATAN’ın NOTU: Özden Örnek’in hırsız olarak itham ettiği ismin Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil, aptal olarak itham ettiği ismin ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya olduğu anlaşılıyor.

Haberin Devamı