Gazete Vatan Logo

‘Londra Esad rejiminin çökmesini istemiyor’

‘Londra Esad rejiminin çökmesini istemiyor’

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Londra’nın Suriye’de krizin sona ermesi için siyasi bir geçiş istediğini, bu nedenle Esad rejiminin çökmesini istemediğini söyledi

İngiltere Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda parlamenterlerin dış politikaya ilişkin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Suriye’de ‘Esad rejiminin çökmesini değil, siyasi bir geçişin olmasını istediklerini’ söyledi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ın yanı sıra merkezinin bulunduğu Suriye’de de yenilgiye uğratılmasının önemini vurgulayan Hammond, “Batılı askerleri bu ülkelere sokmak bir çözüm getirmeyecek. Suriye’deki rejimde siyasi bir değişim yaşanmasını istiyoruz, böylece tüm grupların desteklediği meşru bir hükümetin başta olmasını ve bu yönetimin IŞİD’e karşı mücadele etmesini istiyoruz” dedi.

Hammond, İngiltere’nin de katıldığı hava saldırılarının IŞİD’in askeri kapasitesini azalttığını, ancak yine de örgütü sona erdirmeye yetmeyeceğini herkesin bildiğini belirtti.

‘Hatalar tekrarlanmamalı’

Haberin Devamı

Suriye’de Irak’ta yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini her zaman vurguladıklarını söyleyen Hammond, “Esad rejiminin kurumları çökerse, istenilen sonuç alınamayacaktır. İstenilen sonuç, rejiminin başında siyasi bir değişikliğin olması ve böylece devletin temel altyapısı korunarak, tüm ılımlı grupların paylaştığı siyasi bir meşruiyetin oluşmasıdır. Dolayısıyla demokratik bir siyasi geçiş sürecinin olmasını istiyoruz. Bu, rejimin çökmesinden daha fazla tercih edilen bir durum olacaktır” diye konuştu.

Horasan lideri öldürüldü
ABD, Nusra Cephesi ve El Kaide bağlantılı olarak tanımladığı Horasan Grubu’nun lideri Muhsin el Fadli’nin düzenledikleri hava saldırısında öldürdüğünü açıkladı. ABD’nin başına 7 milyon dolar ödül koyduğu El Fadli, Eylül 2014’te ABD’nin düzenlediği hava saldırısından kurtulmuştu. Washington, Horasan grubunun yolcu uçaklarına bombalı saldırılar planladığını duyurmuştu.