Gazete Vatan Logo

‘Kripto olsam suikastı ben yapardım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı, hakkındaki suçlamaları reddederek “Darbede yer almak istesem ‘Yanındayken yapalım’ derdim. Kripto FETÖ’cü olsaydım suikastı ben yapardım” dedi

‘Kripto olsam suikastı ben yapardım’

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1’i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43’ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada ifade veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı, savunmasına yaverlik görevine nasıl seçildiğini anlatarak başladı:

‘Beni Erdoğan seçti’

“2015 yılında Mart ayında kıta komutanı olarak kıtaya çıkmam lazımdı. Mart ayında tayinim çıkmadı. Listede ismimi bulamayınca yetkili yerlere sordum. Bana yerlerin atama için boş bırakıldığını söylediler. Bunlardan biri de muhafız alay komutanlığıydı. Bunların seçimi kritik olduğu için daha sonra yapılacaktı. Mayıs ayında tayin açıklandı benim tayinim yine çıkmadı. 15 Haziran’da benim yaverlik atamam yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanı, muhafız alay komutanını da kendisinin seçeceğini söylemiş. Genelkurmay’da üç isim belirleniyor, üç isimden birisi de benim ismim. Sayın Cumhurbaşkanı’nın önüne liste gidiyor, bizzat beni başyaver olarak seçiyor. Aday olmamama rağmen son iki yılıma girmeme rağmen ben seçildim.”

Haberin Devamı

‘Saklayamazdım sezerdi’

Erdoğan’ın ilk bakışta her şeyi sezecek bir kişi olduğunu, inisiyatif alıp gerektiğinde bakanları genelkurmay başkanını değiştirecek biri olduğunu bunun önünde yasal engel bulunmadığını da vurgulayan Ali Yazıcı, ifadesine şöyle devam etti: “Bir yıl boyunca ailesi dahil araçta, helikopterde, nerede olursa olsun, her yerde beraberdik. Hiç mi bir şey sezmedi? Kendimi saklama konusunda bu kadar mı başarılıyım? Ben saklasam bile Sayın Cumhurbaşkanı bunu sezerdi. Bir yıl boyunca hiç evde kalmadım hep yanındayım.”

‘Yanındayken yapardım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz öncesinde tatile ayrılacağını, kendilerinin de ayrılabileceğini söylediğini, bunun üzerine de Tokat Erbaa’daki ailesinin yanına gittiğini ifade eden Yazıcı, 14 Temmuz günü ise Ankara’ya döndüğünü söyledi. Darbe teşebbüsü sabahı Muhafız Alay Komutanlığı’nda kahvaltı yaptığını, Antalya’ya gitmek üzere de yola çıktığını anlatan Ali Yazıcı, nizamiye çıkışında Yarbay Emin Güven’in yanına gelip aracına bindiğini söyledikten sonra şöyle devam etti: “Nizamiyede sosyal tesislerde Emin Yarbay ‘Sizle gelebilir miyim’ dedikten sonra yanımdaki astsubayı bırakıp onu aldım. Ben kendisini muhafız alayına atanmış personel olarak biliyordum. Tereddüt etmeden araca aldım. Ben darbede yer almak istesem ‘Sayın Cumhurbaşkanı’nın yanındayken bu darbeyi yapalım’ derdim.”

Haberin Devamı

‘Müsaade eder miydi’

15 Temmuz gecesi Çiğli’den kaldıktan sonra 16 Temmuz günü saat 11.00 sıralarında Erdoğan’ın yanına gitmek için İstanbul’a yola çıktığını, ancak Ankara’ya gitmesi istendiğini söyleyen Ali Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kripto olsaydım suikasti ben yapardım. Aracında şoför ve ben vardık, saatlerce yolculuk yaptığım oldu, 180 kilometre hızla gittik. Silahım istediğim zaman yanımdaydı, bizzat kendisine zarar vermesem bile şoföre araca zarar verirdim. Ben bu kadar kriptoysam bunları neden yapmadım? Suikast için bana güvenmemişler mi? En tehlikeli kripto FETÖ’cü bir yıl boyunca yanında yolculuk yapmışım. FETÖ’cü olsam yanında olmasına müsaade eder mi Cumhurbaşkanı? Hiç mi beni takip ettirmedi, telefonlarımı dinletmedi?”

Haberin Devamı