Gazete Vatan Logo

‘KPSS olayını savcılar incelesin’

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in istifasını istedi

ANKARA - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KPSS’de kitapçığın sızdırıldığı ile ilgili iddialara ilişkin, “ÖSYM, master kitapçığı 11 Temmuz’da basına ve kamuoyuna duyurdu. Dicle Haber Ajansı, 7 Temmuz saat 15.44’te soruların bir kısmını açıkladı. 10 tane Türkçe bölümünden ve 8 tane eğitim bilimlerinden olmak üzere 18 soru master kitapçıkta aynı sıralama ve şıkla duyuruldu” diye konuştu. Koncuk, iddiaların sızdırma iddialarının savcılar tarafından soruşturulmasını ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in istifasını istedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkez’inde KPSS ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Koncuk, ÖSYM’nin basına verilen master kitapçığın daha önce hiçbir adaya verilmediğini hatırlatarak şöyle devam etti, “ÖSYM, bu master kitapçığı 11 Temmuz’da basına ve kamuoyuna duyurdu. Fakat Dicle Haber Ajansı, 7 Temmuz saat 15.44’te soruların bir kısmını açıkladı. 10 tane Türkçe bölümünden ve 8 tane eğitim bilimlerinden olmak üzere 18 soru master kitapçıkta aynı sıralama ve şıkla duyuruldu. Haber ajansı aynı günün akşamı 21.48’de de 90 küsur soruyu açıklamıştı. Açıklanan kitapçıkta sabah oturumu bire bir aynı, ancak öğleden sonra yapılan oturumda 66. soru başka bir sıraya kaymış.”

‘Ali Demir istifa etmeli’

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in bir an önce istifa etmesi gerektiğini savunan Koncuk, “Bu sınav tertemizdir diyen Başbakan Erdoğan’ın da Ali Demir hakkında artık bir tasarrufta bulunması gerekir. Ben Başbakan Erdoğan’ın ’sınav tertemiz’ dediğinde bunu açıkladığımız bilgiler ışığında söylemediğini biliyorum. Yetkililere sorunca ’temiz’ dendiğinde o da inanıyor. Ama bu bilgiler verilmiş olsaydı, inanıyorum ki KPSS için ‘temiz’ demezdi” diye konuştu. ÖSYM resmi sayfasında sınavı geçerli aday sayısının 931 bin 93 olarak açıkladığını kaydeden Koncuk, ancak adaylara yollanan sonuç belgesinde aday sayısının 924 bin 739 olarak belirtildiğini de ifade etti. Koncuk KPSS ile ilgili çok sayıda cevap bekleyen soru olduğunu vurgulayarak, savcıları da göreve çağırdı.

Siirt iddiası

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Dicle Haber Ajansı tarafından soruların sızdırıldığını hatırlatarak, “KPSS sorularının çalındığı iddia edilen illerin Siirt, Kilis, Muş gibi gösterdiği başarı, bu iddiayı doğrular niteliktedir. 2012 KPSS’de başarılı olan illerin birçoğunun, 2012 YGS ve LYS’de son sıralarda oldukları görülmektedir” dedi. Bu yıl KPSS Genel Kültür’de ilk 3 sırayı Siirt, Bingöl ve Kırşehir almıştı. 2011 yılında da Siirt 2. olmuş ve ilk 10’da yine Bingöl, Batman, Mardin gibi iller almıştı.

Haberin Devamı