Gazete Vatan Logo

‘Kırmızı çizgiyi aşabilir’

Independent gazetesi MİT’in muhaliflerin silahlanmasına göz yumduğunu öne sürdü

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Esad’ın Halep çevresinde yığınak yaptığını belirterek, “Bu durum stratejik ve ulusal çıkarları açısından Türkiye için kırmızı çizgi olabilir” dedi. Independent gazetesi ise MİT’in muhaliflerin silahlanmasına göz yumduğunu öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye güçlerinin iki günden bu yana, Halep kenti civarına yığınak yaptığı bilgisine ulaştıklarını belirterek bunun Türkiye’nin stratejik ve ulusal çıkarları açısından, kırmızı çizgi olabileceğini, dolayısıyla konuyu yakından takip ettiklerini söyledi. Clinton, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte Brookings Enstitüsü’nde konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıda Suriye ile ilgili soruları yanıtladı. Suriye güçlerinin iki günden bu yana Halep kenti civarına yığınak yaptığı yönünde istihbarat sahibi olduklarını belirten Clinton, bunun Türkiye’nin stratejik ve ulusal çıkarları açısından kırmızı çizgi olabileceğini, dolayısıyla konuyu yakından izlediklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, Rusya’nın Suriye’ye taaruz helikopterleri göndermekte olduğu bilgisini edindiklerini ve bunun da ülkedeki şiddeti tırmandıracağını söyledi. Rusya’nın Suriye’ye yaptığı silah sevkiyatını durdurmasını isteyen Clinton, “Bize, daha önce gönderdiklerinin Suriye’nin iç işleriyle alakası olmadığını söylediler, ama bu doğru değil” dedi.

Silahlar gemiyle Türkiye’ye gitti

İngiliz Independent gazetesi ise Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasına göz yumduğunu öne sürdü. Justin Vela imzalı ve İstanbul mahreçli haberde, Suriye’deki isyancıların Suudi Arabistan ve Katar tarafından silahlandırıldığı iddia edildi. Gazeteye konuşan Ankara’da görev yapan Batılı bir diplomat, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) mensup isyancılara Suudi Arabistan ve Katar’dan silah geldiğini, silahların Türkiye üzerinden Suriye’ye girdiğini ve MİT’in de bu duruma üstü kapalı olarak destek verdiğini söyledi. Türkiye-Suriye sınırında yaşayan bir ÖSO üyesi, “Türk hükümeti bizim silahlanmamıza yardımcı oldu” derken, silahların gemiyle Türkiye’de bir limana indirildiğini ve sonra da Türk yetkililerin müdahalesi olmadan sınırdan içeri girdiğini belirtti.

Suriye yönetimi Haffa’da kontrolü geri aldı

Suriye hükümeti Türkiye sınırı yakınındaki Haffa’nın kontrolünü Özgür Suriye Ordusu’ndan geri aldıklarını açıkladı. Özgür Suriye Ordusu ise daha önce yaptığı açıklamada Haffa’dan çekildiklerini kabul etmiş ancak bunun bir taktik olduğunu söylemişti.

BM YETKİLİSİ HERVE LADSOUS: Suriye iç savaşta

BM Genel Sekreteri’nin barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous, , Suriye’nin iç savaşta olduğunu ve hükümetin şehirlerin “büyük bir bölümünün” kontrolünü kaybettiğini söyledi. Ladsous’nun açıklamasıyla ilk defa bir BM yetkilisi Suriye’de yaşananları “iç savaş” olarak tanımlamış oldu. Ladsous’nun açıklamaları, BM gözlemcilerinin Haffa’ya ulaşmaya çalıştıkları sırada üzerine ateş açılmasının ardından geldi. Bu saldırının kasti olduğunu söyleyen Ladsous, bir grup gazetecinin “Suriye’de yaşananlar iç savaş olabilir mi?” sorusuna “Evet, böyle söyleyebiliriz. Suriye hükümeti açıkça topraklarının büyük bir bölümünün kontrolünü kaybetti. Bazı şehirler muhaliflerde ve kontrolü tekrar ele almak istiyor” dedi.

Haberin Devamı