Gazete Vatan Logo

‘Kaya tuzu gerçek tuzdur diğerleri kimyasal’

Kaya tuzu tartışmalarına yönelik bir açıklama da ünlü onkolog Dr. Yavuz Dizdar’dan geldi.

‘Kaya tuzu  gerçek tuzdur diğerleri kimyasal’

Kaya tuzu tartışmalarına yönelik bir açıklama da ünlü onkolog Dr. Yavuz Dizdar’dan geldi. Bu konuda Canan Karatay’a haksızlık edildiğini söyleyen Dizdar, “Mevcut piyasa tuzlarında sodyum ve klor dışında bir şey yok. Esas tuz kaya yani kaynak tuzudur. Diğer tuzlar ise kimyasaldır” dedi.

Kaynak tuzunun Munzur’un tepesinden çıktığını belirten onkolog Dr. Yavuz Dizdar, “Burada tuzlu su çıkıyor insanlar bunu alıp kurutuyor, paketleyip kaynak tuzu olarak piyasaya veriyorlar. Kayadan elde edilen tuz bir de deniz tuzu var. Bunların hepsi mineral açısından zengin tuzlar. Diğer piyasadaki tuz zaten kimyasal bir şey. ‘Kil vardır’ deniyor o piyasada satılan tuzlarda değil. Onlar daha ziyade büyük ölçekli üretim yapmak isteyen ‘çuval çuval tuz getir’ derler ya salamura için örneğin onlar için kullanılıyor. Kilin olması da ayrıca bir şey değiştirmez. Çünkü kil, pekmez yapımında da kullanılır. Arkadaşlar Canan Hocaya (Karatay) saygısızlık ettiler, çünkü hoca haklı. Söylediği çok yeni bir şey de değil bunu herkes biliyor. Piyasadan tuz alacaksanız rafine değil, kaya tuzu alın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Migreni tuzla geçen var

Fazla tuzun hastalığa neden olacağı yönündeki açıklamaların afaki olduğunu vurgulayan Dr. Dizdar, “Çünkü vücut, tuzun fazlası varsa bunu dengeliyor. Mesela migreni tuz kürüyle geçen hasta biliyorum. Yiyeceklere yeterince tuz koymakta bir sorun olmaz. Kaya tuzu çok fazla tuz tadı vermez, mineral eksiğinizi giderirsiniz. Çünkü yediklerinizin bir kısmında mineral yok” dedi.

‘Pişmiş yemek tuzlu olmamalı’

Tuzu günde şu kadar alın diye bir kural olmadığını söyleyen Dr. Dizdar, “Yemeği öyle bir pişirmek gerekir ki o tuz koymaya gerek kalmasın. Biraz tuzsuz olabilir onun yanında tükettiğiniz bir şey tuzludur, onunla dengelersiniz. Bunun bir ölçüsü yok. Pişmiş yemeğin tuzlu olmaması gerekir. Tuzu olursa o vakit işte vücuda tuz yüklenmiş olursunuz, risklidir” dedi.