Gazete Vatan Logo

‘Kanseri yiyen’ ilaç üretildi

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, vücudun kanserli hücreleri aynı Pacman oyunundaki gibi “yemesini ve yok etmesini” sağlayan özel bir ilaç üretti.

‘Kanseri yiyen’ ilaç üretildi

BİR dönem milyonların oynadığı Pacman oyununda noktaları yiyen minik canavara benzetilen ilaç, histiyosit adlı beyaz kan hücrelerinin etkinliğini artırıyor. Bağışıklık sistemi, histiyositiyi istenmeyen “yabancı işgalci” hücreleri yiyip yok etmek için kullanıyor. Tıp dergisi Nature Biodemical Engineering, ilacın fareler üzerinde yapılan testlerinin, bu tedavi türünün göğüs ve deri tümörlerine karşı etkili olduğunu gösterdiğini bildirdi. İlacın birkaç yıl içinde insanlar üzerinde de deneneceği belirtildi. Histiyositler “yabancı işgalcileri” tanıyıp bunlara saldırabiliyor.

‘Tümörler zeki’

Ancak histiyositler kanserle mücadelede çok etkili değiller çünkü tümörler bağışıklık saldırılarından saklanmak için zeki mekanizmalara sahip. İlaç ise iki yönlü olarak işliyor. Birincisi, kanser hücrelerinin saklanmasını ve histiyositlere “beni yeme” sinyalinin gönderilmesini durduruyor. İkincisi ise tümörlerin histiyositlere uysal olmalarını söylemesine engel oluyor.