Gazete Vatan Logo

"Kadına şiddet"e "fren" arayışı

Dayakçı kocaya kelepçe sistemi bakanların imzasına açılıyor

Kadına şiddete karşı elektronik kelepçeli ve ‘call center’lı çözüm yolu bu hafta Bakanlar Kurulu’nun önüne geliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddet olaylarında özellikle AB ülkelerinde uygulanan sinyalizasyon sistemi taslağının hazır olduğunu ve önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacağını söyledi. Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Malatya Valisi Ulvi Saran’ı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakar Şahin, “Kadına yönelik şiddet olaylarına karşı elektronik kelepçe” sisteminin ne zaman uygulamaya geçileceğini sorması üzerine Bakan Şahin, amaçlarının mağdur kadınları korumak olduğunu belirterek, şöyle dedi:

‘Herkese kelepçe yok’

“Herkese bir kelepçe takılacak diye bir şey yok, toplumda yanlış algılanmalara vesile oluyor. Eğer şiddete uğramışsa kadın, erkekte sürekli şiddet uyguluyorsa ve mahkeme uzaklaştırma kararı vermişse ve erkek uzaklaştırma kararına rağmen bu karara uymuyorsa bunun korunmasıyla ilgili teknik takip sistemi olacak. Buton, sinyalizasyon sistemi, kelepçe, başka bir sistem olur. Biz Avrupa Birliği ortalamalarında İngiltere, Avusturya’da sinyalizasyon, kolye şeklinde olan bir sistem var, orada kelepçe yok. Bir Call center sistemi ile hızlı bir şekilde mahkeme kararına uymayan erkek yeniden kadına zarar verecekse hızlı bir şekilde kolluk kuvvetlerine haber verip onların gelmesini sağlayacak bir haberleşme sistemi bu. Bu temel kanununda bir maddesi, maddede koruyucu önleyici tedbirler var, bizim yapmamız geren var, Sağlık Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın yapması gerekenler var. Bu topyekün bir mücadele alanı. bu konuyu iç İçişleri Bakanlığı’mızla anlaştık. Emniyet Genel Müdürlüğümüz bu konuda kendi altyapısını oluşturuyor ve sinyalizasyon sistemi ile ilgili ne yapılması gerekiyorsa, iç eğitimlerini de aldılar, mali destek de hazır. Bu sistemi Bakanlar kurulunda da önümüzdeki hafta imzaya açıyoruz.”

‘Z.Ç.’yi arayıp konuştum, yaşı 17’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mudurnu ilçesinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Z.Ç.’nin 11 yaşında olduğu ve 8 aylık hamile olduğu haberi üzerine inceleme başlattıklarını, konuyla yakından ilgilendiğini söyledi. Bakan Şahin, olayın duyulması üzerine kimlikte 11 yaşında gözüken Z.Ç.’yi telefonla aradığını ve kendisi ile konuştuğunu belirterek, “Kızımızla, valimizle görüştüm. Kızımız yaklaşık 3 ay önce mahkemeye başvurmuş; ’Ben 11 yaşında değilim benim kemik yaşım 17 diye” dedi.

Bakan Şahin, nüfus cüzdanlarında yaşın doğru yazılmamasının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölges’nde önemli sorunlardan biri olduğunu, çok çocuklu ailelerde nüfus cüzdanlarının geç ve toplu çıkarıldığını anlattı. Bakan Fatma Şahin, “Toplu çıkarıldığı zamanda ortalama bir yaş üzerinden gerçek yaşı değil de nüfus cüzdanı alınırken böyle çok yanlış bir uygulama var, bu yanlışın bugün bedelini ödüyor. Kızımız ailenin izni ile evlendirilmiş ve resmi nikah olmayınca çok ciddi bir sorun var. Mahkeme şuan Patnos da devam ediyor. Ağrı Valiliği’mizi aradık mahkemenin bir an önce hızlandırılmasını ve doğumdan önce resmi nikahın kıyılmasını ve takibini istedik. Bizde bakanlık olarak uzmanlarımızı ve müdürlüğümüzü görevlendirdik. Onlarda bir çalışma ve rapor hazırlıyor. Ama benim telefonda anladığım öyle bir şiddetin olmaması karşılıksız bir şey yok ama ciddi bir toplumsal sorun bu” dedi.

Haberin Devamı