Gazete Vatan Logo

'İsrail, İran’ı vurmak isterse karışmayız'

ABD, İsrail’in İran’a yönelik olası bir hava harekatına yeşil ışık yaktı

ABC televizyonunda “This Week” programa konuşan Başkan Yardımcısı Joe Biden, “İran’ın nükleer tehdidinin ortadan kaldırılması için askeri müdahalenin gerekliliğine inanması halinde İsrail’in yoluna çıkmayız” dedi.

ABD’nin, bağımsız bir ülkeye ne yapıp yapmayacağını söyleyemeyeceğini ifade eden Biden, İsrail’in, kendisi için en iyi olan karara kendisinin varabileceğini, gerek İran gerekse diğer konularda kararın İsrail yönetimine ait olduğunu söyledi. İsrail ve ABD, İran’ı, “nükleer enerji programı kılıfı altında silah geliştirmeye çalışmakla” suçluyor.

İsrail, İran’ı en tehlikeli düşmanı olarak kabul ediyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, daha önce yaptığı açıklamalarda İsrail’in dünya haritasından silinmesi gerektiğini söyleyerek büyük tepki çekmişti.

İsrail’in olası İran harekatı ABD’den onay aldı

ABD Başkanı Barack Obama’nın geniş dış politika deneyimi olduğu için başkan yardımcısı seçtiği Biden 1972’den beri senatörlük yapıyor.

Suudiler ile İsrail anlaştı

Bu arada İngiliz Sunday Times gazetesi, İsrail’in İran’daki nükleer tesislere yönelik olarak gerçekleştireceği bir hava harekatında Suudi Arabistan’ın hava sahasını kullanmasına izin verdiğini öne sürdü. Habere göre İsrail istihbarat örgütü MOSSAD’ın Başkanı Meir Dagan, 2009 başında Suudi yetkililerle gizli bir görüşme yaparak hava harekatı iznini aldı. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya da Suudilerin onayı ile ilgili bilgi verdi. İsrailli bir savunma yetkilisi gazeteye iki ülke arasında diplomatik ilişki olmamasına rağmen MOSSAD’ın Suudilerle “çalışma ilişkileri” olduğunu doğruladı. Ancak İsrail iddiayı yalanladı.

Haberin Devamı