Gazete Vatan Logo

‘Irak istesin vuralım’

IŞİD militanlarına karşı atılacak adımları belirlemek için Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen uluslararası toplantıdan Irak’a askeri destek dahil gereken yardımın yapılması kararı çıktı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Irak’ta Barış ve Güvenlik Konferansı’nın sonuç bildirisinde, Irak’taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi.

Başkent Paris’te aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 26 ülkeyle 3 uluslararası kuruluşun katılımıyla gerçekleşen toplantının sonuç bildirisinde, IŞİD’in yalnızca Irak için değil tüm uluslararası toplum için tehdit olduğu vurgulanırken, örgütün insanlığa karşı işlediği suçların cezasız kalmayacağı kaydedildi.

IŞİD’in Irak’taki varlığına ivedilikle son verilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, bu bağlamda Irak yönetimine talepleri doğrultusunda ve uluslararası hukuka uygun şekilde askeri destek dahil, gereken yardımın yapılacağı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Talep şart’

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Irak’a yönelik olası bir uluslararası askeri harekat için önceliklerin başında ‘Irak hükümetinden bu yönde bir talep gelmesi’ olduğunu söyledi. Margallo, Bağdat’tan böyle bir talep gelmesi durumunda ülkesinin parlamentosunda bunu tartışacağını ifade etti.

Araplar teklif etti

ABD’li yetkililer bazı Arap ülkelerinin IŞİD’e karşı hava saldırılarına katılmayı teklif ettiğini belirtti, ancak ülkelerin isimlerini vermedi. Herhangi bir ülkenin düzenleyeceği hava saldırılarının öncelikle Irak hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor. Irak’ta şu an sadece ABD ordusuna operasyon izni verilmiş durumda.

Bir sonraki Bahreyn’de

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, IŞİD’in mali kaynaklarının kurutulması için ilerleyen günlerde Bahreyn’de uluslararası bir konferans düzenleneceğini açıkladı.

Türkiye arkada kaldı

Musul’da rehin düşen 49 konsolosluk çalışanını tehlikeye atmamak için IŞİD’e yönelik askeri operasyonlarda rol almaktan kaçınan Türkiye’yi dün Paris’te düzenlenen toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Çavuşoğlu, toplantı sonrası çekilen aile fotoğrafında en arka sırada poz vermeyi tercih etti.
Fransız uçakları keşifte
Kuzey Irak yönetimine bağlı peşmerge güçlerine silah yardımında bulunan Fransa, IŞİD’e karşı operasyonlarda aktif rol almak için hazırlıklarına başladı. Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian dün, IŞİD’e karşı başlatılacak askeri operasyonun yönetileceği Fransa’nın Abu Dabi’deki El Dafra Üssü’ne gitti. Europe 1 radyosuna konuşan Dışişleri Bakanı Fabius ise Fransa’nın Abu Dabi’deki askeri üssünden dün itibarıyla keşif uçuşlarına başladığını açıkladı. Fransa Hava Kuvvetleri’ne ait Rafale savaş uçakları, Irak’tan gerekli izinlerin alınmasının ardından dün sabahtan itibaren IŞİD militanlarının bulunduğu bölgelerde keşif uçuşlarına başladı.
Fransız Savunma Bakanı Le Drian, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın talimat vermesinin ardından birkaç gün içinde operasyona başlamaya hazır olduklarını belirtti. Fransa’nın Abu Dabi’deki askeri üssünde 6 Rafale savaş uçağı ve 900 askeri bulunuyor.

Haberin Devamı