Gazete Vatan Logo

-İnanç geni Kuran'da var -Hayır bu dinimize ters (1)

VATAN'ın dün manşete taşıdığı 'inanç geni' araştırması tartışılıyor. Kimi din adamları "Bu Kur'an-ı Kerim'i doğruluyor" diyor, kimileri de "Dinimizin ruhuna aykırı. Allah insanları inanç açısından eşit yaratmıştır" diye karşı çıkıyor...

Amerikalı ünlü moleküler biyolog Dean Hamer'ın araştırması, VATAN'ın dünkü manşetiyle gündeme geldi ve özellikle ilahiyatçılar arasında tartışma başlattı. TIME Dergisi'nin kapak konusu olan araştırmaya göre, Hamer'ın "inanç Geni" adını verdiği "VMAT2" insanoğlunun evren, sonsuzluk, inanç gibi kavramların üzerinde düşünmesini sağlıyor. Ve bu gen ne kadar güçlüyse, inanç da o ölçüde güçlü oluyor. İşte bu tez, önce araştırmanın yayınlandığı ABD'de, bilimadamları ve ilahiyatçıları ikiye böldü. VATAN'ın haberiyle de Türkiye'de tartışılmaya başlandı. Diyanet işleri eski başkanı Prof. Süleyman Ateş ile ünlü ilahiyatçı Prof. Saim Yeprem, insanda "inanç Geni" bulunmasının "mümkün olabileceğini" düşünüyor. Prof. Zekeriya Beyaz ve Diyanet İşleri eski başkanlarından, AKP milletvekili Mustafa Said Yazıcıoğlu ise, "mümkün değil" diyor. Diyanet Fetva Hattı'nda ise, genle ilgili tartışma, "Kuran'ın ruhuna aykırı" diye yorumlanıyor.

İlahiyatçılar gibi, bilim adamları da farklı görüşler sergiliyor. Prof. Ajlan Tükün, "davranış geni vardır, inanç da bir davranış biçimidir" diyor ve Hamer'ın, ABD'nin en prestijli araştırmacılarından biri olduğunu belirtiyor. Genetik uzmanı Prof. Dr. Aslı Tolun ise, konuya "temkinli yaklaşmak" gerektiğini söylüyor. Prof. Tolun, bu görüşünün nedenini, "araştırma hakemli dergilerde yayınlanmamış" diye vurguluyor.

İlahiyatçılar tartışıyor
Bilim Kuran'ın bir mucizesini daha ortaya çıkardı
* Prof. Dr. Süleyman Ateş (Diyanet İşleri eski Başkanı): İnanç geni Kur'an-ı Kerim'in bir mucizesini ortaya çıkıyor. Araf Sûresi'nin 172'inci ayetinde şöyle buyurulmaktadır: "Biz, insanoğullarının zürriyetlerini bellerinden aldık ve o zürriyetleri kendilerine tanık yaptık. Onlara, 'Ben sizin Rabbiniz değil miyim' dedik. Onlar da 'Evet sen bizim Rabbimizsin' dediler." Bunu aşılanmış yumurtalar, zigotlar söylüyor. Yani Allah insanın hamuruna inanç duygusu, inanç kabiliyetini veriyor. Araştırma da insanda Allah'a inanç geninin bulunduğunu söylüyor. Bilimin ortaya çıkardığı Kuran mucizelerinden biri de yaratılış teroisidir. Kur'an, evrenin önce bir gaz kütlesi halinde bulunduğunu daha sonra Allah'ın bu kütleden parçalara ayırdığını ve her canlının sudan yaratıldığını açıkça söylüyor. Bu, Big Bang teorisinin 1400 yıl önceki ifadesi değil mi?!

Araştırma sonucu çok isabetli
* Beyza Bilgin (Ankara İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi): İnsanda, inanma kabiliyeti var. Bu kabiliyeti geliştirirse doğru yolu bulur, Allah inancına ulaşır. Eğer bu kabiliyetini çalıştırmazsa o zaman doğru sonuca ulaşmaz... İnsandaki bu inanma kabiliyetini, ilk insandan beri biliyoruz. Kur'an-ı Kerim de buna vurgu yapar. Şimdi bilim, bizim ilk insandan beri bildiğimiz bir gerçeği "genlerle" açıklamaya çalışıyor. Bana göre bu araştırma sonucu isabetlidir.

Garip bir araştırma değil gayet tabii
* Prof. Dr. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi): İnsanın düşünebilme ve konuşabilme tanımı varsa 'inanabilen varlık' tanımı da vardır, inançla ilgili gen araştırmasının garip bir çalışma olduğunu düşünmüyorum. İnsanın bir geni, Allah'a inanmayı sonuçlandırıyorsa muhtemelen o gendeki bir başka özellik inanmamasını sağlıyor demektir. Birşeyin kendisi ile zıttı aslında aynı şeydir. İman ile inkar, aynı mahiyettedir. Birşeyin 'A" olduğuna veya olmadığına inanırsınız ama her halükarda inanırsınız. Herhangi birşeye inanmak insana ait bir özellik Farklı, zıt da olsa ateistler de o düşüncenin müminidirler.

Bu bir tez, bilimsel gerçek değil
* Prof. Dr. Salih (Marmara İlahiyat Öğretim Görevlisi): İnsanda metafiziğe yöneliş var. Yani inanmaya yöneliş var. Fakat bu yöneliş tek tanrılı dine inanma yönelişi değildir sadece... Adam putperest bir dine de, ateizme de, İslam'a da, Hıristiyanlığa da inanabilir. Hiç inançsız olan biri var mıdır? Hayır... Ateistler var görünüyor ama ateizm de bir inançtır. Şimdi İslam'ı ele alalım. Allah istediği için mi insan inançlı olur, yoksa kul istiyor diye mi?, bu da net değildir. Mesela Kur'an-'ı Kerim'e bakın, diyor ki: "Siz Allah'a yönelirseniz, o da size yönelir" Yani ilk adım yine de insandan bekleniyor, insan üstün melekelerle yaratılmış. Aklını ve mantığını kullanarak doğru yolu bulur ve Allah'a yönelirse Allah da ona yönelir, hidayetini arttırır. İşte insanda metafiziğe olan bu eğilimi bir gene bağlamak ne kadar doğru onu bilmiyorum. Bu araştırma henüz bir tezdir. Yani bilimsel bir gerçek değil.

Böyle bir gen varsa din bitti demektir!
* Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: "İnanç geni" diye bir şey yoktur. Böyle bir gen varsa din biter. Allah'ın yeryüzü ve kainatı, sınav yeri olarak yaratmasının anlamı kalmaz, insanlar genetik zorunlulukla inanmış olur, faziletin ve erdemin anlamı kalmaz. Kuran-ı Kerim'de 'isteyen inanır isteyen inanmaz' denmektedir. Eğer insanlar genetik yapısı itibarıyla inanmak veya inanmamak zorunda olsalar bu, dinin iradeye bağlı olma yönünü ortadan kaldırır. Her bilim dalının kendisine özgü aşırılıkları, fantazileri gerçek gibi anlatması yanlış. Son yıllardaki genetik bilimi de kendine özgü fantaziler üretiyor. Mesela 'eşcinsellik geni' bulduklarım söyleyebiliyorlar, 'inanç geni'de bunun gibidir. İnanan insanlar için iyi bir takviye gibi geliyor ama yarın da dinin aleyhine olabilecek bir gen bulunabilir. Bu yüzden itibar etmiyoruz. Bunlara gülüp geçmek gerekiyor.

Devamı

Haberin Devamı