Gazete Vatan Logo

-İnanç geni Kuran'da var -Hayır bu dinimize ters (2)

VATAN'ın dün manşete taşıdığı 'inanç geni' araştırması tartışılıyor. Kimi din adamları "Bu Kur'an-ı Kerim'i doğruluyor" diyor, kimileri de "Dinimizin ruhuna aykırı. Allah insanları inanç açısından eşit yaratmıştır" diye karşı çıkıyor...

Bilimadamları temkinli
Davranış genetiği bilimin en gizemli konusudur
* Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ajlan Tükün: Bu araştırmayı yapan grup davranış bozukluklarını inceliyor. Hamer, Amerika'nın en prestijli araştırmacılarından. Ama bu çalışmayı okuma şansım olmadı. Time'in yazıyı nasıl değerlendirdiği net değil. Davranış da genetikten etkilenen bir modeldir. Davranış geni vardır. Din de bir davranış ve inanış biçimidir. Ancak inanç geni vardır denilemez. Davranış genetiği, genetiğin en bilinmeyeni. Sadece dindarlık değil bir çok davranış geni var.

Genetik bir kural olamaz sadece yatkınlık olabilir
* Prof. Dr. Aslı Tolun (Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi): VMAT2 geninde, bir baz farkının 'inanca yatkınlık' sağladığı düşünülüyor ama çalışma hakemli dergilerde yayınlanmamış. Hamer'in çalışması, "VMAT2 geni herkeste var fakat şekli farklı olduğu zaman insanlar inançlı olmaya eğilimliler" diyor. Mavi göz geni gibi değil sadece bir eğilimdir. ABD'li Hamer ve bilimadamları, sigara tiryakiliği ile genler arasındaki ilişkiyi araştırmak için yaptıkları çalışmada 1000 deneğe 240 soru sormuşlar. Bunların arasında 'inançlarının ne kadar kuvvetli olduğu" sorusu da varmış ve araştırmadan böyle bir bulgu çıkmış.

Yurtdışından yorumlar
İnancı küçümsemek olur
* Prof. Neil Gillman (New York Yahudi Din Okulu): "İnanç geni" iddiası, teolojik düşüncelerimle kesinlikle uyuşmuyor. Bilim bir konuya "neden-sonuç" ilişkisi prensibiyle yaklaşır. Oysa ki, din ve inanç kimi zaman açıklanamayan çok derin ve geniş kavramlardır. İnanç kavramını kolayca, genetik evrim teorisinin bir parçasına indirgeyemezsiniz. inancın sadece genler tarafından belirlendiğini söylemek, Tanrı'yı küçümsemek anlamına gelir.

Bir tek gen etkili olamaz
* Dr. John Burn (Newcastle Üniversitesi Genetik Ensitütüsü Başkanı): İnsan vücudunda 35 bin gen bulunuyor. Bu yüzden herhangi bir konudan tek genin sorumlu olduğunu söylemek yanlış olur. Buna "inanç geni" de dahil... insanın soyut kavramlar üzerinde düşünceler oluşturmasında belki de yüzlerce gen etkili oluyordur.

Hatalı yargılara dikkat
Prof. Paul Davies (Macguarie Üniversitesi Felsefe Uzmanı): "İnanç geninin" bulunduğuna yönelik açıklama gerçekten çok heyecan verici. Ancak bir konuya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu durum birtakım yargı hatalarına yol açabilir. Genler sadece inanç duygusunun oluşmasındaki etkenlerden biridir... Ancak dini bilgisi olmayan bir kişi bunu 'inanç genetikmiş' olarak yorumlar.

Haberin Devamı