Gazete Vatan Logo

‘İlk temasta anlaşma yok’

Çözüm heyetinin Washington çıkarması medyada geniş yer aldı. Basına konuşan ABD’li yetkililer, “İlk temasta Türk heyeti Papaz Brunson’dan, ABD de Halkbank konusunda taviz vermedi. Yeni yaptırımlar yolda” dedi

‘İlk temasta anlaşma yok’

Türkiye ile ABD arasında Papaz Andrew Brunson ve yaptırım krizine ilişkin görüşme trafiği sürerken, Wall Street Journal yapılan temaslardan sonuç çıkmadığını ve yeni yaptırımların yolda olabileceğini öne sürdü. Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, ABD’nin Türkiye’den garanti alamadığını ve yeni yaptırımların uygulanabileceğini söyledi. Haberde “Amerikalı yetkililer ABD yönetiminin çarşamba günü, tartışmalı terörizm suçlamalarıyla yaklaşık iki yıldır tutuklu olan Amerikalı pastörün derhal serbest bırakılması konusunda garanti alamadığını söyledi. Bu durum iki ülke arasındaki krizi derinleştiriyor ve Trump yönetiminin yeni cezalandırıcı adımlar atması için zemin hazırlıyor” denildi.

Çözüm üretilemedi

Yetkililere dayandırılarak, “Washington’daki üst düzey görüşmelerde ABD’li ve Türk yetkililer, Türkiye’nin ekonomisini karmaşaya sürükleyen çıkmazda dönüm noktası olabilecek bir çözüm üretemedi” ifadesi kullanıldı. Wall Street Journal, “Trump yönetimi şimdi, Andrew Brunson’u serbest bırakmayı reddettiği için Türkiye’ye yeni yaptırımlar dayatacak bir pozisyonda” diye yazdı. Gazeteye konuşan yetkililer, sorunun aşılamamasının ‘Trump yönetiminin başka Türk liderleri hedef alacak şekilde Türkiye’ye karşı yeni yaptırım kararları almasını daha muhtemel hale getirdiğini’ öne sürdü.

Haberin Devamı

Heyet taviz vermedi

Bu arada Bloomberg, Türk heyetinin Brunson konusunda taviz vermediğini ve ABD’li papazın salıverilmesinin sözünü vermediğini öne sürdü. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Türk yetkililer, İran’a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank hakkındaki davadan duydukları rahatsızlığı dile getirdi. “ABD’li yetkililer, Ankara Brunson’ı serbest bırakmadığı sürece Halkbank’a yönelik potansiyel önlemleri yumuşatmayı planlamadıklarının mesajını verdi” denen haberde, Türk heyetinin Brunson’ın serbest bırakılması konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadığının altı çizildi.

SORUNLARI TARTIŞTILAR

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, “Türk heyetiyle ilave görüşmeler yaptık. Müzakereler devam ediyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve ABD’li mevkidaşı John Sullivan’ın “Pastör Brunson dahil olmak üzere bir dizi ikili meseleyi tartıştığı” kaydedildi. Reuters haber ajansı görüşmeye ilişkin haberinde, “önemli bir ilerlemeye ilişkin sinyal bulunmadığı” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği Türk heyetinde Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da yer alıyor. Türk heyetinde temsilcileri bulunan bakanlıklar Dışişleri, Adalet ve Hazine ve Maliye olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı