Gazete Vatan Logo

'Hepsi ateist'

Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya otistik çocukların ateist olduğunu söyleyince her kesimden yağmur gibi tepki yağdı.

Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Sosyolog Fehmi Kaya, “Otistik çocuklar empati kurmayı bilmez ya da beceremezler. Sosyal yetersizlik, iletişim yetersizliği, inanç yetersizliği vardır. Sosyalleşmeyi, konuşmayı, karşısındakini anlamayı, empati kurmayı öğrenmeleri gerekiyor” dedi.

Ateistlere benzetti

Araştırmacıların otistik çocuklarla ateizmi karşılaştırarak bir paralellik kurduğunu da ifade eden Kaya, “Araştırmacılar, inanç yetersizliği nedeniyle bu çocukların ateistlerle benzeşme gösterdiğini iddia ediyorlar. Bunu da, ’Otistikler empati kurmayı beceremezler, ateistler de empati kuramazlar’ sözleriyle savunuyorlar. Biz de otistik çocukların eksikliği olan yönleri geliştirdiğimiz takdirde diğer eksikliklerinin de giderileceğini düşünüyoruz. Ancak çocukların inançlarıyla ilgili belirleyici rol oynamamız mümkün değildir” diye konuştu.

Sorumluluktaşımıyorlar

Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem: Ateist olmak için iradi bir seçim olması lazım. Bu çocuklar cezai sorumluluğu olmayan dini bakımdan sorumluluk ehliyeti taşımayan kişilerdir. Yanlış bir yaklaşım tarzı. Dini açıdan bir kişiye atesit imanlı imansız denmesi için o kişinin sorumlu olması lazım. Sorumluluğu yok ki o çocukların böyle bir değerlendirme yapılabilsin. Sözlerine itibar edilmemesi lazım.


Benim kızım Kuran dinliyor

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr.Beyza Bilgin: Benim kızımın da rahatsızlığı var. Kızım tam tersine Kuran okurken dinliyor. Oradaki hali tavrı bambaşkadır. Kuran okunurken, Peygamberin hayatı konuşulurken bilmediğim şekilde bir coşku ve isteğe kapılıyor. Kaldı ki bu çocuklar içlerinde yaşar dışarıya vuramaz, kendilerini ifade edecek bir durumları yok.

Hangi yetkiyle bunu söylüyor

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlyas Çelebi: Çok yanlış bir şey. Sorumlu olmak için akıl buluğ gerekir. Eğer bir insanda bu vasıflar yoksa o masumdur. Değil ateist tam tersine Allah onu sorgusuz sualsiz olarak cennetine koyacak. Ateist olmak demek kasıtlı olarak bilerek inkar etmek demektir. Çok cahilce bir değerlendirme yapmış bunu yapan kişi.


Hangi yetkiyle bunu söylüyor

Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği Ergin Güngör: Arkadaş hangi yetkiye dayanarak bunu söylüyor bilmiyorum. Otizmli çocuklar soyut kavramlarda sıkıntı çeker ama bunu böyle anlatmak lazım. Böyle bir şey asla kabullenilecek bir şey değil. Bir sürü sorunla uğraşıyor bu aileler ve çocuklar. Otizmin temel sorunu soyutlarda sıkıntıdır. Bazı çocuklar alabiliyor bazı çocuklar alamıyor.

Bilim dünyası tartışmıştı

Ateizm ile otizm arasında bağlantı olduğu iddiaları geçen yılın Haziran ayında yayınlanan bir araştırma ile gündeme gelmişti. Boston Üniversitesi Psikoloji Bölümü uzmanlarından Catherine Caldwell-Harris ve Patrick MacNamara tarafından yapılan araştırmada otizm hastası 61 kişi incelenmiş ve otistik kişilerin ateizme daha yakın oldukları sonucuna varılmıştı. Sonuçları New Scientist dergisinde yayınlandı.

Haberin Devamı