Gazete Vatan Logo

‘Hayır’cı Antalya’da sessiz seçim

Antalya’da 3 büyük partinin ilk sıralarında ‘duayen’ isimler var

Antalya’da 3 büyük partinin ilk sıralarında ‘duayen’ isimler var: Vecdi Gönül, Deniz Baykal ve Tonca Toskay. Vatandaş tablonun sayısal açıdan büyük farklılık göstermeeceğini düşünüyor; “Çok çalışan kazanır” yorumu yapıyor

ANTALYA ilginç bir şehir. İktidarın büyük destek verdiği Menderes Türel’den büyükşehir belediye başkanlığını alıp CHP’ye verebiliyor veya referandumda “Hayır” diyerek farklı bir duruş sergileyebiliyor. Milletvekili sayısını 13’ten 14’e çıkaran Antalya 2007’de 5 AKP, 5 CHP ve 3 MHP milletvekilini TBMM’ye göndermişti. Bu defa üç büyük parti 6’yı yakalamak için kıyasıya yarışıyor. Kepez civarındaki BDP oylarının, bir bağımsızı parlamentoya göndermeye yetmeyeceğine ise herkes hem fikir gibi görünüyor. Çarşıda pazarda vatandaşın 2011 tablosu ise şöyle: “Antalya’da 3 büyük parti ceplerinde 3’er milletvekili ile yarışa başlar. Yolda, 4’e çıkar. Son dönemeçte iyi çalışan sayısını artırır.”
3 büyük partinin ilk sıralarında ‘duayen’ isimler var: Vecdi Gönül, Deniz Baykal ve Tonca Toskay. MHP Yörük ve Türkmenlerin oylarına güveniyor. AKP Vecdi Gönül ve AKPM Başkanı, Antalyalı Mevlüt Çavuşoğlu gibi markalarla sahaya iniyor, CHP’de ise Deniz Baykal’la hızlı bir tempo yürütüyor.

Vecdi Bey ‘Gönül’ kazandı

Seçim bölgesi İzmir’den Antalya’ya kaydırılan Gönül, Antalya’dan hiç ayrılmıyor. Temposuyla kendisinden genç adaylara taş çıkaran Gönül’le ilgili yanımıza yaklaşan adaylar, “Sayın Bakan’a yetişemiyoruz” diyerek şikayetçi bile oluyorlar. Antalya’ya çabuk ısınan eski Savunma Bakanı, sorularımızı esprili bir dille yanıtladı:

* Antalya’ya ısınmış görünüyorsunuz?
Çok sevdim. Sıcak insanlar. Antalya’da iki ayrı ekonomik sektör yani tarım ve turizm ahenk içinde yaşıyor. İkisinin problemleri birbirinden çok farklı. Ayrıca çok hızlı gelişen bir yerleşim bölgesi olduğunu düşünürsek bunun getirdiği problemler var. Bunların dışında ise klasik devlet hizmetleri eğitim, kamu hizmetleri, adalet gibi büyük ölçüde hükümetimiz zamanında çözülmüş.

* Antalya “Hayır”cı bir şehir. Partilerin milletvekili sayıları çok yakın.
2002, 2007 seçimlerinde partimiz birinci. Yerel seçimlerde ikinci sıradayız. Bunun nedeni büyükşehrin oylarının yerleşim yeri itibariyle nüfusun çoğunun orada yaşamasından kaynaklanıyor. Zannediyorum büyükşehir seçimi böyle menfi bir etki yaptı ama unutmamak gerekir ki daha önceki belediye başkanlığı seçiminde Antalya bizi desteklemişti. Menderes Türel’i Antalya bu sayede siyasete kazandırmış oldu ve kendisi parlamentoda Türkiye ve Antalya’ya büyük hizmetler yapacak değerli bir siyaset adamı.

* Nazik üslubunuzla tanınan bir isimsiniz. Meydanlardaki sert sözler Antalya’ya yansıyor mu?
Sayın Başbakan’ın mitingi bana iletildiğine göre Antalya’nın şimdiye kadarki en büyük mitingi oldu. Katılan sayısı, heyecan ve özellikle hanımların rağbeti itibariyle çok büyük bir miting oldu. Her merasimimiz, büro açılışımız miting şeklinde oluyor. Buradan Antalya halkının, yapılan hizmetlerin takdiri içinde oldukları ve kadir şinas bir halk olarak bunu ifade ettikleri anlaşılıyor. Benim gördüğüm; Türkiye genelindeki meydanlardaki sertleşmeler daha öne de yaşadığımız sertleşmelerin tekrarı. Gönül arzu ediyor ki meydanlardan çok televizyonlarla meseleler halledilsin. Ama vatandaşımız meydanlarda liderleri görmeyi arzu ediyor. Bu şekle geçişin şuanda mümkün olmadığını anlıyoruz.

* Bir gününüz nasıl geçiyor Antalya’da?
Seçim koordinasyon merkezi diye zalim bir merkez var (gülüyor). Çok erken saatlerden geç vakitlere kadar her dakikamızı dolduruyor.

* Antalya sizi gençleştirmiş
Zaten gençtim ben (gülüyor), Ama biliyorsunuz en kıdemli ben değilim.

* Deniz bey mi?
Bak ben söylemedim.

* Karşılaştınız mı hiç?
Bu seçimlerde karşılaşmadık ama birbirimizi tanırız. Doğrusu; Türk siyasetinin önemli bir ismidir. Antalya için siyasete renk katan bir isimdir. Yeni bir dönemde çok köklü bir politikacının Antalya’da bulunmasından ben ancak memnuniyet duyarım.

MHP: Sürpriz olacak

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin mitingindeki kalabalık ve coşku teşkilatın moralini son derece düzeltmiş. İkinci sıra adayı iktisatçı Mehmet Günal’ı listede AKP’den ayrılan Yusuf Ziya İrbeç izliyor. İrbeç’in bir seçim önce AKP’ye oy veren muhazakar tabandan oy alacağına inanç büyük. MHP’liler 5 ayrı ekip olarak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Günal, Antalya’da 19 belediyesi olan MHP’nin Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını belirterek, “Tüm ilçelerde konjonktüre göre değişir, iner çıkar ama birinci olma potansiyelimiz vardır. AKP’nin klasik tabanından gelen yani milli görüş oyları burada fazla değildir. Yüzde 15’in üzerine çıkmaz” diyor. “Sonuç ne olur?” sorusunu ise Günal şöyle yanıtlıyor: “Bizim için değil ama medya, kamuoyu araştırmacıları için sürpriz olacağı kanaatindeyim. Türk milletinin ayranı geç kabarır da kabarınca öyle bir tokat atar ki! Genel Başkanımızın tabiriyle bir Osmanlı tokadı atar, kimse ne olduğunu anlayamadan yerine oturur. “


Antalya Kılıçdaroğlu’nu bekliyor

Antalya, CHP’nin yıllarca en güçlü olduğu şehirlerden biri oldu. 2007’de AKP’nin güçlenmesi “Dengeler değişiyor mu?” endişesini getirse de yerel seçim CHP’ye “Oh” dedirtmişti. Şehirdeki CHP’lilerin gözü Kılıçdaroğlu’nun bugün yapacağı mitingde. Meydandaki kalabalığın, ‘Kaç vekil çıkacak?’ sorusuna yanıt olacağına düşünüyorlar. Yeni Genel Başkan, Antalya’da tabanda büyük ilgi çekmişe benziyor. Bir dönem önce biraz da umutsuz olan CHP tabanı, özellikle tüm ilçelerde canla başla çalışıyor. Küçük ilçelerde bir çok yerde CHP bayrakları ve Kılıçdaroğlu posterleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı