Gazete Vatan Logo

‘Gündemimizde yok’

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın Öcalan’a ev hapsiyle ilgili sözleri tartışma yarattı

Arınç dün sözlerinin tamamının alınarak değerlendirilmesini istedi. Atalay ise “Böyle bir şey gündemimizde yok” dedi.

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç önceki gün “Belki bir yol haritasıyla, terör örgütü PKK’nın silahları bırakmasıyla başlayacak süreçte dikkate alınabilir” dedi. Arınç’ın önümüzdeki süreç için şartlı olarak böyle bir ifade kullanmasına rağmen kulisler hareketlendi ve ev hapsi konusunda yasal bir çalışma olup olmadığı merak konusu oldu. Dün konu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a soruldu. Atalay, “Böyle bir şey çalışmalarımız içinde, gündemimizde yok” yanıtını verdi.

Atalay’ın bu sözleri, daha sonra gazeteciler tarafından Arınç’a soruldu. “Öcalan’a ev hapsi uygulanabilir dediniz fakat bir şart koydunuz, PKK silah bırakırsa. Bu sözleriniz çok tartışıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da ‘böyle bir çalışmamız yoktur’ dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna Arınç’ın verdiği yanıt şöyle oldu:

“Dün bu konuyla ilgili sözlerim televizyonlarda milyonlar tarafından izlendi, sözlerimin tamamının alınması durumunda güzel bir değerlendirme yapılabilir. Bugün basında da sözlerimin tartışıldığına dair hiçbir işaret görmedim. Çok olumlu bir yayın yapıldı.”

Ancak Arınç, kendi sözlerinin Atalay’a sorulmasına tepki gösterdi ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile kendisinin hükümetin iki üyesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Size bir tavsiyem var. Benden aldığınızı Beşir Bey’e, Beşir Bey’den aldığınızı Bekir Bey’e, Bekir Bey’den aldığınızı Ertuğrul Bey’e sormayın. Böyle bir uygulama yok. Herkes ne biliyorsa onu söyler. Hükümette beraberce hizmet ediyoruz, birbirimizi seviyoruz, 40 yıllık benim arkadaşımdır. Böyle birilerini karşı karşıya getirmek gibi basının hiçbir hevesi olmasın. Benim söylemimle Beşir Bey’in söylemiyle çok farklı şey konuşmuyoruz. Konuşmalarımızın tamamı çok önemli işaretler veriyor. Bu işaretlerimizi halkımız da anlıyor. Herkes de görüyor. Dolayısıyla bu böyle söyledi, şu şöyle söyledi şeklinde tartışmalar fayda getirmez.”

‘Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar’

Öcalan’a ev hapsi tartışmasına en ilginç yorumlardan birin BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yaptı. Tan Vatan’ın konuyla ilgisi sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu sürece çok dikkatli ve temkinli yaklaşıyorum. Arınç karakolda doğru söyler mahkemede şaşar. Asıl Başbakan’a bakmak lazım. Ben devletin geçmişten farklı bir çözüm noktasına geldiklerine inanmıyorum. ‘Kürtlerin bireysel haklara evet, kollektif haklara hayır. PKK teslim olsun, silahları bıraksın, Kürtler de gelsin devletin şefkatli kollarına sığınsın’ biz de ondan sonra gerekeni yapalım. Peki nedir ne yapmayı düşünüyorsunuz? Cevap bana güven gerisini merak etme sen. Peki sana neden güveneyim? Güvenmek için bir sebep var mı? Bugüne kadar 10 sefer, 100 sefer dolandırmışsın beni, neden güveneyim sana? Yapılması gereken devlet tam bir çözüm programı ortaya koysun. Sorunun bütün taraflarını muhatap alarak bir müzakare başlatsın ve Kürt sorununun çözümü üzerinden bu sorunları müzakere edelim. Yoksa bugün bütün Kürtler silahla bir yere varılamayacağını artık biliyor. Başbakan isterse bu işi çözer.” (Burak KARA / VATAN HABER MERKEZİ)

Haberin Devamı