Gazete Vatan Logo

‘Göçmenleri kovacağız’

İtalya’da gelecek Pazar günü yapılacak genel seçimlere ‘faşizmin dönüşü’, ‘popülizmin yükselişi’, ‘Berlusconi’nin hortlaması’ ve hemen hemen tüm partilerin ülkedeki 600 bin göçmeni sınır dışı etme vaadi damga vurdu

‘Göçmenleri kovacağız’

BBC’den Övgü Pınar İtalya’da sandığın nabzını tuttu. Buna göre faşist rejimin devrilmesi ve Mussolini’nin partizanlarca öldürülmesinden 73 yıl sonra bu seçim kampanyasında en hararetli tartışma konularından biri “faşizmin geri dönme ihtimali” oldu. CasaPound ve Forza Nuova gibi neo-faşist oluşumların seçimlere katılmasına izin verilmesi sol kesimin tepkisini çekti. Ancak faşizm ve ırkçılık suçlamaları “marjinal” görünen bu partilerle de sınırlı kalmadı. Son anketlere göre seçimi önde bitirmesi beklenen sağ ittifak içinde yer alan Kuzey Ligi ve İtalya’nın Kardeşleri partileri de faşizmi aklamakla ve ırkçılığın yükselmesini teşvikle suçlanıyor.

Popülist 5 Yıldız

Kurulu sisteme karşı bir alternatif olarak siyasete giren 5 Yıldız Hareketi, sağ ve sol partilerin aksine ittifak kurmayı reddederek seçimlere tek başına giriyor. Sağ ya da sol kanattaki geleneksel siyasi elite, yolsuzluklara, ekonomik krizin yönetim şekline tepki oylarını çeken 5 Yıldız’ın tek başına en çok oyu alan parti olması bekleniyor. “Ne sağcı ne solcu” olduklarını vurgulayan popülist 5 Yıldız Hareketi, özellikle çevre konularında sol görüşe yakın önerilerde bulunurken, göç konusunda ise sağa daha yakın bir duruş sergiliyor. Ansa ajansının yayımladığı bir analize göre, 5 Yıldız’ın seçim vaatleri en çok Berlusconi’nin merkez-sağdaki partisi Haydi İtalya’ya yakın duruyor.

Haberin Devamı

Göçmenleri kovacağız

Seçim kampanyasının en tartışmalı başlıklarından biri de şüphesiz göç meselesi oldu. 2014’ten bu yana İtalyan kıyılarına ulaşan göçmen sayısı 600 bini aştı. Anketler, seçmen için göçün öncelikli sorunlardan biri olduğunu gösterirken, özellikle sağ partiler seçim kampanyasında “yasa dışı” göçmenleri sınır dışı etme vaatlerine ağırlık verdi. Sağ koalisyondaki 3 parti, Haydi İtalya, Kuzey Ligi ve İtalya’nın Kardeşleri, göç karşıtlarının oylarını toplayabilmek için göç konusunu kampanyalarının merkezine oturttu. Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini ve İtalya’nın Kardeşleri lideri Giorgio Meloni “işgal” diye niteledikleri göçü durdurma sözü verdi ve “Önce İtalyanlar” sloganını benimsedi. Haydi İtalya lideri Silvio Berlusconi de, kampanya boyunca defalarca 600 bin göçmeni sınır dışı etme vaadinde bulundu. Fakat bu vaatlerin uygulanması başta İtalya’nın uluslararası yükümlülükleri nedeniyle imkansız görünüyor.

Haberin Devamı

Berlusconi hortladı

1994’te girdiği siyaset dünyasında 4 kez başbakanlık koltuğuna oturan ve bugün 81 yaşında halen sağ kanadın baş aktörü olmayı başaran Silvio Berlusconi, başlı başına bir fenomen. İlerleyen yaşı ve sağlık durumuyla ilgili kaygılar olsa da, Berlusconi seçim kampanyasında bunlara alışıldık üslubuyla karşılık verdi: “Ben iyi şarap gibiyim, yaşlandıkça daha da iyi oluyorum ve şimdi mükemmelim.” Seks skandalları, mafyayla bağlantılı olduğu iddiaları, yüz kızartıcı espri ve gaflarıyla tüm dünyada tanınan bir isim haline gelen Berlusconi, son olarak 2013’te bir vergi davasında aldığı mahkumiyet nedeniyle bu seçimlerde aday olamadı. Ancak Haydi Italya lideri ve merkez sağın en etkili ismi olarak kampanya sürecinde aktif olarak yer aldı. Üstelik anketler, Berlusconi’nin partisi Haydi İtalya ile birlikte Kuzey Ligi ve İtalya’nın Kardeşleri partilerini de barındıran sağ ittifakın seçimleri önde bitireceğini gösteriyor. Yani Berlusconi aldığı mahkumiyet nedeniyle başbakan olamasa da yeni başbakanı ve hükümet üyelerini belirleyecek güce sahip olabilir.

Haberin Devamı