Gazete Vatan Logo

‘FETÖ size de aynısını yapar’

Kırgızistan ziyaretinde FETÖ konusunda uyarılarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’da bize darbe yapanlar Allah göstermesin yarın aynı şeyi burada da yaparlar. Bunlar haindir, bunlar alçaktır” dedi

‘FETÖ size de aynısını yapar’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde düzenlenen “Fahri Doktora Payesi Tevcihi” ile “Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Yeni Tesislerin Toplu Açılış Töreni”ne mevkidaşı Sooronbay Ceenbekov ile katıldı.

Üniversitenin, Kırgızistan başta olmak üzere Orta Asya’daki kardeş ülkelerin ve toplulukların gelişmelerine destek vermek amacıyla 1995’te kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, Manas Üniversitesi’ni son 8 yılda üçüncü kez ziyaret ettiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Karşımızda Orta Asya’nın saygın üniversiteleri arasında yer alan, mezunlarının dünyanın her yerinde iş bulabildiği bir üniversite görüyor olmaktan memnuniyet duyuyorum. Manas Üniversitemiz, bugün ulaştığı seviye itibarıyla ‘FETÖ ihanet şebekesinin devletin uluslararası düzeydeki eğitimde başarılı olamayacağı’ şeklindeki iddiasını çürütmüştür” dedi.

FETÖ gölgesi

Türkiye için olduğu gibi Türk Cumhuriyetleri için de son çeyrek asrın kolay geçmediğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: Ünlü yazarımız merhum Cengiz Aytmatov’un ifadesiyle, asra bedel günler yaşandı. Kardeş cumhuriyetlerimizin hepsi de devlet hayatı bakımından çok kısa sayılabilecek bir sürede önemli başarılara imza atarak bugünlere geldi. Türkiye olarak özellikle dost ve kardeş Kırgızistan’la siyasi olduğu kadar ekonomik, ticari ve kültürel alanlardaki iş birliğimizi de geliştirmek için gayret gösterdik. Biz ilişkilerimizi özellikle FETÖ gölgesinden kurtararak önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeye kararlıyız. Zira bunlar hain bir örgüttür, siz bizim kardeşimizsiniz. 15 Temmuz’da bize darbe yapanlar Allah göstermesin yarın aynı şeyi burada da yaparlar. Bunlar haindir, bunlar alçaktır ve bu bakımdan biz damdan düşen olduğumuz için kardeşlerimizi uyarıyoruz, aman dikkat. Bunlar askeri de ele geçirirler, polisi de ele geçirirler, yargıyı da ele geçirirler, üniversiteleri de ele geçirirler ve ondan sonra bir gece ansızın umulmadık şeyler olur. Aman dikkat...

Haberin Devamı

Ceenbekov’dan övgü

Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi’ndeki törende konuşan Ceenbekov, Tıp Fakültesi binasının temelinin atılmasıyla ilgili, ülkede sağlık sektörüne katkı yapacak tıp fakültesinin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ceenbekov, “(Cumhurbaşkanı Erdoğan ile) Kırgızistan’da sağlık alanında büyük bir başarıya imza attık. Türkiye’de sağlık sektöründeki gelişmeleri yakından biliyorum. Türkiye’deki klinikler bile tam donanımlı ve teşekkülü olarak hizmet veriyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Tek ümmetiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ceenbekov ile birlikte Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camisi’nin açılış törenine katıldı. Erdoğan burada da FETÖ uyarısında bulundu: Aramıza fitne sokmaya çalışan FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı her daim uyanık olmamız gerektiğini vurguluyorum. Bu eserin, kardeşler arasında birliğin, dirliğin, huzurun ve barışın adeta sembolü haline dönüşmesini temenni ediyorum. Zira biz, iki yarı devlet ama tek milletiz. Hepsinden öte tek ümmetiz.
Büyük emeklerle 6 yılda ortaya çıkan eserin, Türk halkından Kırgız halkına bir hediye olarak asırlarca Orta Asya’nın kalbinde baki kalacağını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: 7 bin metrekarelik bir alanda, 37 metre kubbe yüksekliği, 4 minaresi, iç ve dış avlusuyla toplam 20 bin kişiyi bulan ibadet alanıyla burası tam anlamıyla bir külliyedir. Camimiz ve külliyesi, Anadolu ve Orta Asya arasında geçmişte var olan din, dil, tarih, kültür ve muhabbetin inşallah yeniden yeşermesine vesile olacaktır.
Aytmatov Kültür Merkezi açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Bu kültür merkezinin, doğumunun 90’ıncı yılı münasebetiyle merhum Aytmatov’un anısına Türkiye’nin, Kırgız halkına bir hediyesi olduğuna değinen Emine Erdoğan, “Milli Kütüphane bünyesinde bulunan Cengiz Aytmatov’un eserleri ve ona atfedilmiş binlerce kitabı da eklediğimizde burası hakikaten adına yakışır bir kütüphane haline gelmiştir. Sadece bir kütüphane değil aynı zamanda kültür merkezi olarak da kullanılabilecek bir bölümü, Kırgız Milli Kütüphanesine kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı