Gazete Vatan Logo

'Erzurum’un iklimi Antalya gibi olacak'

Hükümetlerarası iklim raporu açıklandı...

'Erzurum’un iklimi Antalya gibi olacak'

İstanbul’da açıklanan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Raporu’na göre 20 yıl içinde Türkiye 2 derece ısınacak, 2065’te bu artış 5 dereceyi bulacak. En dramatik artış ise Doğu Anadolu’da yaşanacak; 9 derece.

“Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)” tarafından bini aşkın bilim insanı tarafından hazırlanan raporun ikinci kısmı Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya katılan raporun baş yazarlarından Prof. Dr. John Morton ile Doç. Dr. Barış Karapınar iklim değişiminin Türkiye’ye olan etkilerini yorumladılar.

Sera gazı devam ederse

Son dönemin en kurak yılını yasayan Türkiye için IPCC’nin raporunu değerlendiren Greenwich Üniversitesi’nden Prof.Dr.John Morton, şu bilgileri verdi:

“Şayet sera gazı salınımındaki yüksek emisyon değerleri bu şekilde devam ederse 2035 yılında Türkiye’de sıcaklık değerleri 2-3 derece artacak. 2065’de bu oran 4, 2100’de ise 5 dereceye kacak. En kötü senaryoda ise Doğu Anadolu’daki sıcaklık artış değerinin 7-9 derece civarında olması tahmin ediliyor. İklim değişimine bağlı Ekim-Mart ayları arasındaki yağış değerlerinin yüzde 10 artış, Nisan-Eylül ayları arasındaki yağış oranlarında ise yüzde 20 azalma öngörülüyor. Ani seller, aşırı sıcak günler daha fazla ortaya çıkacak.

Savaş çıkaracak

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Barış Karapınar’ın ise rapor hakkındaki görüşleri şöyle, “Türkiye’deki sebze ve meyve fiyatları bugüne kıyasla 2050 yılında yüzde 85 oranında artış gösterecek. Yakın gelecekte olarak ortaya çıkacak kuraklık ve kıtlık hem global hem de bölgesel savaşlara yol açacak.”

Haberin Devamı