Gazete Vatan Logo

‘Ergenekon diye bir örgüt yok’

Haberal doktorlarının davasında savcı, “Ergenekon örgütü olmadığı için ‘yardım’ suçu da olamaz” dedi

CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın “Ergenekon” davası kapsamında tutuklu bulunduğu sırada hastanede kalmasını sağlamak amacıyla hakkındaki ‘taburcu’ raporunu gizledikleri öne sürülen hekimlere açılan davaya dün devam edildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada duruşma Savcısı Sait Kunt, esas hakkındaki mütalaasında, Mehmet Haberal’ın 17 Nisan 2009 günü tutuklandığını ve rahatsızlanarak İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’ne nakledildiğini anlattı. Mütalaada, “Daha sonra yapılan araştırmada bu kişinin bir süre sonra taburcu edilmesine yönelik heyet raporu düzenlendiği halde bu rapor işleme konulmayarak saklandığı ve daha sonra farklı tarihlerle yatarak tedavisinin hayati öneme haiz olduğunu gösterir raporlar düzenlendiği” iddiasına yer verildi.

Mütalaanın sonuç kısmında, “Ergenekon silahlı terör örgütünün varlığının herhangi bir mahkeme kararıyla sabit olmadığı ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının temyiz aşamasında bulunduğu, herhangi bir idari kararla bir yapının silahlı terör örgütü olarak adlandırılmasının mümkün olmadığı ve bu örgütün ilk kez belirtilen dosyada örgüt olarak adlandırıldığı” belirtildi.

Haberin Devamı

Hepsine beraat

Savcı, suç tarihinde mahkeme kararı ile sabit olan bir örgüt yapısından bahsedilemeyeceğinden, sanıkların ‘örgüte yardım etmelerinin’ fiilen mümkün olmadığını vurguladı. Sanıklar hakkında ‘görevin kötüye kullanılması’ yönünde bir soruşturma da bulunmadığını kaydeden savcı, hepsine beraat kararı talep etti. Mahkeme heyeti dosyayı yeniden inceleyecek.