Gazete Vatan Logo

‘Enerji içeceklerine sınırlama getirilsin’

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüketimi hızla artan enerji içeceklerinin halk sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek önlemler alınmasını istedi

WHO Avrupa Ofisi, enerji içeceklerinin halk sağlığı üzerindeki etkileri konusunda kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapora göre, enerji içecekleriyle ilgili en önemli sorun, içerdiği kafein miktarı. Kahve sıcak olduğu için yavaş yavaş tüketiliyor. Ancak enerji içeceği soğuk olduğu için kısa sürede aşırı miktarda tüketilebiliyor. Bu da kafein zehirlenmesi olasılığını artırıyor.

Alkole karıştırmayın

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun araştırmasına göre çocukların vücuduna giren kafeinin yüzde 43’ü enerji içecekleri yoluyla alınıyor. Bu oran gençlerde yüzde 13, yetişkinlerde ise, yüzde 8. Enerji içecekleri ile ilgili bir başka sorun da alkolle birlikte alınması. 18-29 yaş aralığındakilerin yüzde 70’i enerji içeceğini alkolle karıştırıyor. Bunun da çok tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor. (BBC)

Avrupa’da önlemler başladı

Macaristan’da enerji içecekleri özel sağlık vergisine tabi. İsveç’te de bazı içecekler sadece eczanelerde satılıyor ve çocuklara satışı yasak. WHO Avrupa Ofisi araştırma grubu, enerji içecekleri konusunda yaş sınırlandırması getirilmesini salık veriyor. Örgüt ayrıca maksimum kafein seviyesinin belirlenmesini ve söz konusu içecekleri çocuk ve gençlere pazarlayan reklamların yasaklanmasını da öneriyor. Alkolsüz ve çok fazla kafein içeren enerji içecekleri, aynı zamanda vitamin ve uyarıcı etkiye sahip taurine, gingseng, guarana gibi maddeler barındırıyor.

Haberin Devamı