Gazete Vatan Logo

‘Demokratik bir yarış olacak’

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, referandum süreciyle ilgili endişelere, “Kimse demokratik bir yarış olacağından endişe etmesin. Bu yarış, açık, şeffaf, demokratik bir yarıştır” diye karşılık verdi

‘Demokratik bir yarış olacak’

Bakanlar Kurulu dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. 8 saatlik toplantıyla ilgili açıklamalar yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ‘Hayır’ kampanyası yürütülenlerle ilgili açıklamalarıyla bir imamın ‘Hayır, diyenler haindir’ açıklaması hakkındaki soru üzerine şunları söyledi:

‘Parti seçimi değil’

“Eğer bugün Türkiye, bir Suriye, Irak, Libya, Yemen olmadıysa bunun en temel sebeplerinin başında gelenlerinden birisi Türkiye’de sandığın ortada olmasıdır. Bu referandum sandığının ortada olması bile Türkiye’nin demokrasisinin gücünü gösteren önemli bir göstergedir. Kimisi evet kimisi hayır diyecek. Kampanya açık, şeffaf, demokratik şekilde ortaya konulacak. Herkes bu süreç içerisinde kendi perspektifinden niye evet ya da hayır dediğini ortaya koyacak. Bu bir parti seçimi değildir. Burada farklı partiler ‘evet’ etrafında kanaatlerini belirtiyor. Hatta başka partilere oy verenler arasında da evet, verecek olan insanlar vardır. Herkes evet ya da hayır, ne diyecekse onu da kampanya sırasında açık şekilde ortaya koyacaktır. Kimse demokratik bir yarış olacağından endişe etmesin. Bu yarış, açık, şeffaf, demokratik bir yarıştır. Sonunda millet ne derse başımızın gözümüzün üstünedir.”

Haberin Devamı

Slogan: Kararımız Evet

“Olgunluk içerisinde kampanya yürütülecek. Biz pozitif bir kampanya yürütüyoruz. Kampanyamızın sloganı ‘Kararımız ‘Evet’tir’. Biz kampanya boyunca bu ‘evet’i anlatacağız meydanlarda. Halkımızın büyük çoğunluğunun destek vereceğini şimdiden görüyoruz. Nihayetinde söz de karar da milletindir. Millet ne derse başımızın üstünedir.”

‘İstediğimiz desteği vermiyorlar’

İncirlik Üssü’nden kalkan Almanlara ait Tornado tipi keşif uçaklarının ele geçirdiği bilgilerin, Türkiye ile paylaşılmadığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Koalisyon ülkelerinin El Bab ve Fırat Kalkanı operasyonları çerçevesinde istediğimiz desteği vermediklerini bir kere daha ifade etmek isterim. Almanların keşif uçuşları sırasında elde ettiği bilgilerin önemli bir kısmını bizimle paylaştıklarını biliyoruz. Ancak isteriz ki bu koalisyon güçleri ellerindeki bütün bilgileri bizimle paylaşsın, biz de onlarla paylaşalım. Bizim dostlarımızdan, müttefiklerimizden beklediğimiz sadece DEAŞ’a karşı birtakım bilgilerin, bulguların ya da istihbaratın paylaşılması değil; aynı şekilde PYD ve PKK unsurlarının Türkiye’ye karşı hareketlenmeleri konusunda Türkiye’yi bilgilendirmeleridir.”

Haberin Devamı

‘Tamamını onaylayacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Değişiklik Kanunu’ndaki bazı maddeleri iade edebileceği yönündeki iddialar sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanı’mızın kendi iradesidir. Cumhurbaşkanı’mız kanaatimize göre, bu 18 maddelik anayasa değişiklik paketinin tamamını onaylayacak ve referandum tarihi böylece belirlenmiş olacaktır” dedi.

Türk’e yanıt: Çok geç...

Cezaevinden sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk’ün ‘Hükümet çözüm yönünde bir adım atarsa biz, buna karşılık vermeye hazırız’ açıklamasını nasıl değerlendirdiği ve hükümetin bu konuda bir hazırlığının olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Biz Sayın Türk’ün açıklamalarının çok daha yüksek sesle söylenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz; ama maalesef çok geç olmuştur. Bundan sonra biz, Türkiye’ye karşı, bölgedeki halkımıza karşı acımasızca bu şekilde terör faaliyetlerini sürdüren örgütün diz çöküp, terör faaliyetlerini yapamaz noktaya gelmesinden başka hiçbir imkan artık elimizde kalmamıştır.”

Haberin Devamı