Gazete Vatan Logo

‘Danıştay şemasının bizimle bir ilgisi yok’

‘Danıştay şemasının bizimle bir ilgisi yok’

Ergenekon davası bitti, 5 Ağustos’ta hükümler verildi. Ancak davaya temel olan belgelerden Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlandığı ve gönderildiği iddia edilen Danıştay şeması hakkında Genelkurmay’dan 13 gün önce bu yanıt geldi.

Ergenekon Davası’ndan yargılanan isimlerden Ümit Sayın’ın Genelkurmay’dan bazı subaylarla irtibatı olduğu yönünde ifade vermesinden sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın dosyasını Genelkurmay’dan istedi. Gönderilen belgeler arasından bir de Danıştay saldırısıyla ilgili şema çıktı. Danıştay’a, Ergenekon yapılanması içinde saldırı yapıldığı belirtilen şemada sanık isimleri ve bağlantılarına yer verildi. Şemayla birlikte Danıştay saldırısının Ergenekon’la bağlantısı kabul edilirken, o dönem medyada ‘Danıştay Şeması Genelkurmay’dan’ şeklinde haberler yer aldı.

Şema 4 yıl sonra geldi

Davanın savcısı ise mütalaasında bu şemaya “Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan şema” başlığı altında yer verdi. Mütalaada Genelkurmay’dan Danıştay saldırısıyla ilgili bütün belgelerin istendiği ancak belgelerin İlker Başbuğ ile Hıfzı Çubukçu’nun tutuklanmalarından sonra mahkemeye geldiği, şemanın yargılama başladıktan yaklaşık 4 yıl sonra, 22 Haziran 2012 tarihinde mahkemeye ulaştırıldığı belirtildi.

Avukat dilekçe yazdı

Ancak savunma avukatları mahkemeye başvurup şemayla ilgili resmi yazı talep etti. Mahkemenin talebi reddetmesi üzerine sanıklardan Kemal Kerinçsiz’in avukatı Mehmet Demirbilek 3 Temmuz 2013 tarihinde Genelkurmay’a dilekçe göndererek resmi bilgi istedi. Genelkurmay Başkanlığı ise Ergenekon Davası’nın karar verildiği 5 Ağustos 2013 tarihinden 6 ay sonra 17 Ocak 2014’de cevap yazısı gönderdi.

7 ay sonra gelen cevap

Genelkurmay’ın cevabında konuyla ilgili tahkikat heyeti kurulduğu, konuya yönelik bilgisi olabileceği değerlendirilen emekli olan bir kısım personelin idari tahkikat heyetince ifadeye davet edilmesine rağmen ifade vermeyi reddettiği, ifadesi tespit edilen personelin ise söz konusu şema hakkında bilgisinin olmadığını belirtildi.

‘Şemayı kim çizdi tespit edemedik’

Genelkurmay Başkanlığı cevabında İstihbarat Başkanlığı, İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Daire Başkanlığı’ndaki arşiv araştırmasında şemanın kurumlarında hazırlandığını gösteren herhangi bir evrak numarasına veya benzeri bir kayda rastlanmadığı bilgisini verdi. Cevabın sonuç kısmında ise şemanın Genelkurmay’da hazırlanmış ise hangi bilgi, belge ve delillere istinaden hazırlandığı, hazırlanmadı ise hangi kişi veya kurum tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na verildiğinin tespit edilemediği ifadelerine yer verdi.



Ergenekon’a dayanak

Danıştay saldırısının Ergenekon davasıyla birleştirilmesine dayanak olarak gösterilen şema, Cumhuriyet Gazetesi’nin bombalanması ve Danıştay Saldırısı ile ilgili olarak ‘Muzaffer Tekin ve Alparslan Arslan’ merkezli hazırlanmış. Şema ve ekindeki notlarda, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Hüseyin Görüm, Ümit Sayın gibi isimlere de yer veriliyor.


İşte böyle gecikti

- Ümit Sayın’ın ifade tarihi: Ocak 2009

- Genelkurmay’dan Sayın hakkında belge istenmesi: 28 Şubat 2012

- Genelkurmay’ın cevabı: 22 Haziran 2012

- Avukatın Gen.kurmay’dan şema talebi: 3 Temmuz 2013

- Ergenekon karar tarihi: 5 Ağustos 2013

- Belgenin Genelkurmay’dan gönderildiği tarih: 17 Ocak 2014