Gazete Vatan Logo

‘Çift başlılık yok ki’

Anayasa değişikliğiyle çift başlılığın kaldırılacağının öne sürüldüğüne dikkat çeken CHP lideri, “Çift başlılık yok ki Türkiye’de. Yok öyle bir şey. Bir kişi cumhurbaşkanı. Bir kişi başbakan. Herkesin bir görevi var” dedi.

‘Çift başlılık yok ki’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Kocaeli’nin Gebze, Dilovası, Çayırova ve Darıca ilçelerinde görevli muhtarlarla sabah kahvaltısında buluştu. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Seçimle gelmeyen yardımcı

“Sayın cumhurbaşkanı diyelim Afrika’ya ziyarete gitti veya hastalandı veya Allah uzun ömür versin gün geldi vefat etti, yerine kim refakat edecek. Bugünki modelde sayın cumhurbaşkanı koltuğundan ayrıldığında yerine TBMM başkanı gelir ve vekalet eder. Neden? Birincisi TBMM başkanı seçimle gelmiştir. İki milletvekilidir, üç tarafsızdır. Gelen değişiklikte başkanın yerine bir yardımcısı vekalet edecek. Seçimle mi geliyor? Hayır. Türkiye Cumhuriyeti’ni seçimle gelmeyenlerin temsil ettiği dönemler darbe dönemleridir. Kenan Evren geldi darbeyi yaptı, başkan oldu. Seçimle mi geldi? Hayır.”

‘İster dayıoğlu olsun’

“Devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili bütün yetkileri bir kişiye veriyorsunuz. Örnek vereceğim size. Devlette kim müsteşar olur, kim vali olur, kim kaymakam olur bütün bunları TBMM belirler. Devlette müsteşar olmak için üniversiteyi bitireceksiniz, devlette en az 12 yıl üst kademede çalışacaksınız, şartlar tutarsa ilgili hükümet sizi müsteşar tayin edebilir. Yani kuralları TBMM belirler. Yeni modeli hayata geçirirsek kimin müsteşar, kimin vali, kimin büyükelçi, kimin kaymakam ve kimin müftü olacağına bir kişi karar verir. İster üniversite, ister ilkokul mezunu olsun, ister amcaoğlu, ister dayıoğlu olsun.”

Haberin Devamı

‘Çift başlılık gelecek’

“Diyorlar ki ‘Çift başlılığı kaldıracağız. Onun için başbakanlığı kaldırıyoruz.’ Çift başlılık yok ki Türkiye’de. Yok öyle bir şey. Bir kişi cumhurbaşkanı. Bir kişi başbakan. Herkesin bir görevi var. Cumhurbaşkanının görevleri anayasada var. Başbakanın görevleri de var. Bu görevleri anayasayı millet, başbakanın görevlerini de TBMM belirliyor. Meclisin başbakanlığın görevlerini ve yetkilerini belirlediği süreci bitiriyoruz, başbakanlığı tamamen kaldırıyoruz. Anayasa değişikliğiyle çift başlılık gelecek. Nasıl gelecek? Başkan hem cumhurbaşkanı, hem de partisinin genel başkanı olacak.”

Haberin Devamı

‘Meclisi fesih yetkisi var’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İspatlasınlar istifa ederim” dediği ‘fesih yetkisi’ konusundaki görüşünü de yineledi: “Meclisin feshi. Diyorlar ya ‘Fesih yok.’ Var arkadaşlar. Bugünkü anayasada var. Bugünkü anayasada cumhurbaşkanı meclisi feshedip yeni seçime nasıl götürüyor? 45 gün içinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı memleket hükümetsiz kalmasın diye meclisi feshedip yeni seçime götürebilir. Değişiklikle neyi öngörüyoruz? Öyle hükümet kuruldu kurulmadı düşünmeksizin ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan 4 yılsa 4 yıl, 5 yılsa 5 yıl süre dolmadan ‘Meclisi fesh ediyorum beyler, buyurun hep beraber seçime gidiyoruz’ diyebilir.”