Gazete Vatan Logo

‘Çift başlılık kalkmıyor’

“Terörü bitireceğiz aldatmacası içinde anayasa değişikliğini kabul ettirmek istiyorlar” diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, çift başlılığın da ortadan kalkmayacağını aksine anayasal kurum haline geleceğini savundu.

‘Çift başlılık kalkmıyor’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti merkezinde belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Anayasa değişikliğinin herkese anlatılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi: “Deniyor ki ‘bu anayasa değişikliği ile çift başlılık ortadan kalkacak.’ Bu doğru değil. Tam tersine çift başlılık bir anayasal kurum haline geliyor. Çünkü başkan seçilecek kişi hem Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edecek hem de kendi partisinin genel başkanı olacak. İki şapkası olacak. Çift başlı olacak. Anayasa değişikliği bunu öngörüyor. Sadece tepede değil aşağıda da çift başlılık olacak. Yeni değişiklikle il başkanı aynı zamanda cumhurbaşkanını temsil edecek. Vali de cumhurbaşkanını temsil edecek. Daha derin bir gerilimin içine Türkiye sokulacak.”

Asıl tehlikeli gerilim

“Diyelim ki seçim oldu. Bir parti parlamentoda çoğunluğu sağladı. O partinin başkanı çoğunluğun başkanı seçimler yüzde 51’i bulamamışsa başkan olamıyor. Ne olacak, tekrar bir seçime gideceğiz. Yüzde 51’i kim bulacak? Çoğunluğu olan parti başkan değil de başka birisi başkan seçildi. Derin bir yarılma olacak. Başkan ayrı partiden TBMM çoğunluğu ayrı partinin elinde olacak. Asıl tehlikeli gerilim o süreçte başlayacak.” “Bu anayasa değişikliği geçerse terör bitecek deniyor. 15 yıldır bir parti yönetiyor. İstedikleri kanunu çıkarıyorlar. Terörü bitirme konusunda meclise gelen her yasa değişikliğine de evet dedik. 15 yıldır niye bitirmediler? Ellerinden tutan, engelleyen mi oldu? Terörü bitireceğiz aldatmacası içinde anayasa değişikliğini vatandaşa kabul ettirmek istiyorlar.”

Haberin Devamı

‘Yedi kocalı hürmüz gibidir’

“Sayın Binali Yıldırım, ‘Başkanlık sistemi ile’ yani getirilmek istenen ‘Başkanlık sistemi ile belediye başkanlığı sistemi, arasında fark yok.’ diyor. Vallahi ne getirdiklerini bilmiyorlar. Belediye başkanı, ‘7 Kocalı Hürmüz’ gibidir. İçişleri Bakanlığı, Sayıştay, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu denetler. Denetlemeyen kurum yoktur. Başkanlık sistemini kim denetleyecek? Nasıl aynı oluyor. Kendi belediyeleri denetlenmediği için diğer belediyeleri de öyle sanıyorlar. Sağ olsun Binali bey, ‘Kılıçdaroğlu halka doğruları söylüyor’ diye açıklama yapmış. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Kendisi de beni dinlerse ne kadar doğruları anlattığımı öğrenmiş olacaktır.

Haberin Devamı

Reklam arasında kampanya

Halk oylaması sürecinde sosyal medyanın etkin kullanılması öngörülen CHP’de, dijital platformdaki kullanıcılara yönelik detaylı analizler hazırlandı. Analizlerde, sosyal medyanın en fazla televizyonların “prime time” saatlerindeki reklam aralarında kullanıldığının saptanması nedeniyle kampanyaya bu dilimlerde ağırlık verilmesi kararlaştırıldı.