Gazete Vatan Logo

‘Çatı’şma dönemi!

İhsanoğlu ile başlayan işbirliği havasını ‘koalisyon bitirdi

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘çatı adayı’ çıkaran CHP ile MHP arasındaki iyi ilişki ‘koalisyonla’ bozuldu! Kılıçdaroğlu, çağrısına set yanıt veren Bahçeli’yi “AKP’siz seçeneği hayal dahi edemiyorlar” diyerek eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber koalisyon kurma çağrısı yaptığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında tartışma sürüyor.

Kılıçdaroğlu önce “Hükümet kurma görevi yüzde 60 blokta” diyerek koalisyon kurma teklifi yapmış, Bahçeli ise buna HDP’nin varlığını gerekçe göstererek tepki göstermişti. Kılıçdaroğlu ardından Bahçeli’ye “Sen başabkan ol” diyerek teklifini yineledi. Bahçeli bu kez daha sert bir üslupla yanıt verdi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu da dün bir yazılı açıklamayla Bahçeli’ye tepkisini ortaya koydu.

‘Yüzde 60’ izahı

Kılıçdaroğlu, seçimin ardından yaptığı açıklamadaki, “Yüzde 60’lık blok” şeklindeki sözleriyle halkın kendilerine verdiği sorumluluktan bahsettiğini belirtti. “Yüzde 60’lık blok” derken, kimsenin kimseyle bir arada olmasını veya bir siyasi ortaklığı değil, Türkiye’nin önceliği hukuk ve demokrasi üzerindeki tahribatın giderilmesi için halkın kendilerine verdiği sorumluluğu anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Kılıçdarolğu, her koltuktan feragate hazır olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, seçim öncesinde üç siyasi partinin de “AKP otoriterliğinin sonlandırılmasını, demokratik hukuk devletinin yeniden oluşturulmasını, başta 17-25 Aralık olmak üzere yolsuzlukların üzerine gidilmesini” öncelik olarak açıkladıklarını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Yüzde 60’a verilen yetki

“Halk da sandıkta yüzde 60’a bunun için yetki verdi. Bir sonraki seçimi değil, Türkiye’yi düşünen her siyasetçinin görevi bu sorumluluğu yerine getirmektir diye düşündük. Bizim tek önceliğimiz, ilkeler ve halka verdiğimiz sözlerin hayata geçmesi. Görünen o ki diğer muhalefet partileri bir sonraki seçimi hesapladıklarından olacak, AKP’siz bir seçeneği hayal dahi edemez durumdalar. Bizim tek önceliğimiz baştan beri, halka verdiğimiz sözlerin, ortaya koyduğumuz ilkelerin hayata geçmesidir. Emekliye 2 bayramda ikramiye, çiftçi mazotunun 1,5 lira olması, taşeron işçiliğin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 lira olması gibi... Çünkü siyaseti millete hizmet etme işi olarak görüyoruz. Bundan sonra da böyle olacak. Bizim dışımızdaki partiler, ne yazık ki kiminle koalisyon yapıp yapmayacaklarını söylüyor, bizim içinse kriter, ilkeler ve halka verdiğimiz sözlerdir.”

Haberin Devamı

Bahçeli: Koltuk tedarikçisi!

MHP lideri Bahçeli, Kılıçdaroğlu’na twitter hesabından şu yanıtı vermişti: “Acaba diyorum, koltuk tedarikçiliğine heveslenenler, mevki düşkünlüğüne kapılanlar hayat ve siyasetin hakkını layıkıyla verebilirler mi? Vehimli ve telaşlı bir ruh haliyle mezun olmadıkları koltuk ikramına meyledenler, sanıyorum hırslarına yenilenler, ilkeleri çoraklaşanlardır. Koltuk bir amaç değil, vasıtadır. Ülküsüz bir koltuk, ilkesiz ve iradesiz bir duruş akıllıya deli, alime cahil, kahramana korkak demektir. Gün aşırı taktik hamlelerle ön almaya çalışan çürük koltuk imalatçılarına önceliklerimizi tarihe bakarak öğrenmelerini tavsiye ederim. Uyum, uzlaşma ve işbirliği temellenecekse evvela kırmızı plaka sevdasından kırmızı çizgilerin seviyesine gelinmesi şart ve mecburidir. Çıkarlarının sıcak takibiyle, arka oda müzakerelerine soyunup sahte alicenaplık pozları verenler önce samimi davranmalıdır. Türkiye’nin yüzeye çıkması geçmiş 13 yılıyla yüzleşmesiyle mümkündür. Unutmayalım, küçük adamlarla, güdük adımlarla büyük hedeflere varılamaz.”

Haberin Devamı

CHP’li Tekin: ‘Sayın Bahçeli bilsin ki koltuk sevdamız yok’

CHP CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, dün TBMM’de kayıt işlemini yaptırırken, MHP lideri Bahçeli’ye yanıt verdi. MHP’ye yaptıkları koalisyon tekilfleriyle ilgili “Adımız Hıdır, tekliflerimiz budur” ifadesini kullanan Tekin, Bahçeli’nin, CHP’ye “koltuk tedarikçisi” sözü sorulan Tekin, şunları söyledi: “Ben polemiğe girmek istemiyorum. Sayın Bahçeli’nin muhatabı sayın Genel Başkandır ama Sayın Bahçeli de bütün Türkiye de bilmelidir ki sadece genel başkanımızın değil CHP’nin fıtratında koltuk sevdası yoktur. Olsaydı 1 Mart tezkeresine ‘evet’ derdi, koltuk sahibi olurdu. Darbeler konusunda tavırsız kalırdı, koltuk sahibi olurdu. Bu cümleler CHP’ye söylenebilecek en son cümlelerdir. CHP ve Genel Başkanı, içeride ve dışarıda yangının hangi boyutta olduğunu çok iyi bildiği için bu özverilerde bulunuyor.”

Haberin Devamı

MHP’li Adan: ‘AK Parti yüzleşmeden kuramaz’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, HDP ile koalisyonda yer almalarının mümkün olmadığını belirtirken, AK Parti’ye de eleştiriler yöneltti: “Her şeyden önce kesin olarak bilinmelidir ki; partimiz ile bölücülerin siyasi uzantılarının bırakınız aynı koalisyonda yer almasını, aynı cümle içinde kullanılmasını bile zul sayarız. Kimler Habur’da, Oslo’da, Diyarbakır’da, Dolmabahçe’de bölücülerle kol kola girmişse onlar gitsin HDP ile koalisyon yapsın. AKP, adına çözüm denilen fakat açıkça yıkıma dönüşen bu sürecin mimarı olarak yapıp ettikleriyle yüzleşmelidir. Milletimiz AKP’ye ‘kendinle yüzleş’ demiştir. Milletimiz AKP’ye ‘17-25 Aralık’la, yüce divanla, Sayın Erdoğan’ın hatalarıyla yüzleş’ demiştir. “Yolsuzluk ve talanla’ yüzleş demiştir. AKP bu gerçeklerle yüzleşmeden hükümet olamaz ve hükümet kuramaz.”