Gazete Vatan Logo

'Bunlar kendini ne zannediyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan kredi derecelendirme kuruluşlarına sert çıktı: Bunlar kendilerini ne zannediyor. İlişkimizi keseriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sıfırcı hocalara sert çıktı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) 19. Olağan Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını kastederek, “Bunlar kendilerini acaba ne zannediyorlar diye ben bir soru soruyorum. Biz bundan önce bir kredi derecelendirme kuruluşuyla başbakanken ilişkiyi kestik. Bunlara biz para veriyoruz, buraya üyeyseniz belli, yılda bir ücret ödüyorsunuz. Türkiye bundan sonraki süreçte bu iki tanesiyle de ilişkisini keser, çünkü biz bunlarla ekonomimizi büyütmedik. Biz tüm esnafımızla dünyayı fellik fellik dolaşarak ekonomimizi büyüttük” dedi.

Cumhurbaşkanı, şöyle devam eti: “Avrupa’da batmış, çökmüş, şu anda Avrupa’nın çok ciddi destekleriyle ayakta tutulmaya çalışan ekonomilerin olduğu ülkeye 6 derece birden artış veren bu kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye ile ilgili yaptıkları bu açıklama sadece siyaseten çökertemedikleri bir ükeyi acaba ekonomik noktada nasıl çökertiriz, bu bir projedir, bunun gayretidir.” Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kredi derecelendirme kuruluşlarını hedef almış ve “Siyasi tavır sürerse ilişkiyi keselim derim” şeklinde konuşmuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan başbakan olarak kredi derecelendirme kuruluşlarına sert eleştiriler getirmişti. Standard&Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana düşürmesi üzerine kararın tamamen ideolojik ve siyasi olduğunu belirten Erdoğan, “S&P ile biz her yıl anlaşma yapıyoruz. Gerekirse gözden geçirir tek taraflı olarak anlaşmayı iptal ederiz. Türkiye kendi kredi derecelendirme kuruluşunu kurabilir. Bizim bu adımı atmamızın çok büyük faydası var” diye konuşmuştu. Türkiye daha sonra Standard & Poors’la yollarını ayırmıştı.