Gazete Vatan Logo

‘Bu oy Çankaya için yeterli’

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti yüzde 45.5 oy alarak birinci parti çıktı. Siyaset bilimciler ve analistler Başbakan Erdoğan’ın Ak Parti’nin aldığı oy oranının Çankaya yolunu açtığını iddia etti

30 Mart yerel seçimi sonuçları, Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de veri oldu. Siyaset bilimciler ve analistler Ak Parti’nin aldığı oyun Başbakan Tayyip Erdoğan’a ya da Ak Parti’nin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayını Çankaya’ya çıkarmaya yeterli olacağı yönünde görüş birliğine vardı. İşte o yorumlar:

‘Aday olacağını düşünüyorum’

Prof. Dr. Sedat Laçiner (Siyaset Bilimci) : “Bu seçimin sonuçları Başbakan Erdoğan’a Çankaya yolunu açıyor. Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağını düşünüyorum. Yaptığı balkon konuşmasından onu anladım. Genellikle seçimler yapıldıktan sonra bir rahatlama olur. Yerel seçimler çok fazla şeyi çözmedi. Bu süreçten sonra gerilimin süreceğini düşünüyorum. Hükümet izlediği stratejinin seçimde başarılı olduğunu gördü aynı stratejiyi devam ettirecektir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bu seçimlerin devamı gibi olacak akabinde genel seçimler var. Bu seçim Ak Parti’nin yöntemlerinde haklı olduğunu gösterdi. Muhalefet ise sertleşerek söylemlerine devam edecektir.”

‘Halkın desteği kendisine yeter’

Prof. Dr. Mensur Akgün (Siyaset Bilimci): “Seçim sonuçlarının Başbakan’a Çankaya yolunun açılıp açılmayacağını kendisi belirleyecek. Cumhurbaşkanı adayı olursa halkın vereceği destek kendisine yeter. Bu kadar yüksek destek alacak başka aday olacağını sanmıyorum. ”

‘Sonuç Köşk için rahatlattı”

Tarhan Erdem (KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı):Yerel seçim sonucuna baktığımızda cumhurbaşkanlığı için aday olduğunda kendisini rahatlatacak bir sonuç aldı; yani aday olursa kazanabileceğini düşündüğüm bir sonuç aldı. Yaklaşık bir yıl sonra seçime gidecek bir AK Parti’nin Erdoğan’sız başarılı olmasını beklemek çok zor. Cumhurbaşkanlığı adaylığına karar verdiği takdirde milletvekilliği genel seçimlerini de erkene çekip beraber yapabileceğini düşünenlerdenim. Yerel seçimin ardından kutuplaştırma siyasetinin devam etmesi halinde merkezde yeni bir siyasi parti oluşumunun gündeme gelebileceğini düşünüyorum.”

‘AK PARTİ SEÇTİREBİLİR’

Adil Gür (A&G araştırma şirketinin sahibi): “Seçimlerin sonucunda genel beklenti Ak Parti’nin yüzde 42-43 civarı oy alması halinde Cumhurbaşkanı seçtirebilecek güçte olduğunu görecektik. Ak Parti ortaya çıkan tablo ile halk oylamasında Ak Partili bir Cumhurbaşkanı seçtirebilecek güçte olduğunu gösterdi. Başbakan Cumhurbaşkanı adayı olur ise Ak Parti’nin genel seçimler ile ilgili karar alıp Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimleri beraber yapacağı düşüncesindeyim.“

Haberin Devamı