Gazete Vatan Logo

'Bu durum hiç normal değil'!

"İran'a giden altın şüpheli"

'Bu durum hiç normal değil'!

İran, her ay Türkiye’den bir TIR dolusu ve 25 ton altın alıyor. Hazine eski Müsteşarı CHP’li Öztrak ‘’Bu normal değil, ödeme ya da transfer yapılıyor. Altını hangi firmalar ihrac ediyor?’’ dedi. Bakan Çağlayan firma ismi vermedi.

İran, Nisan ayından bu yana Türkiye'den çok büyük miktarlarda altın almaya başladı. 2011 yılının tamamında 53 milyon dolarlık altın alan İran, yılbaşından bu yana ise 9 milyar dolara yakın altın ithal etti. TUİK verilerine göre kıymetli maden ihracatı da birinci sıraya yükseldi.

Geçen yıl Türkiye’den toplam bir ton altın alan İran, bu yılın Nisan ayından itibaren ise, her ay 25 ton altın almaya başladı. Her ay 25 tonluk ve bir TIR dolusu altının İran’a gittiğini belirten CHP Tekirdağ milletvekili ve Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak, ‘’Bu durum hiç normal değil’’ dedi.

Bu durum hiç normal değil

Öztrak yıl Nisan ayında başlayan İran’a yönelik olağanüstü altın ihracatının Mayıs ve daha sonraki aylarda da devam ettiğini belirterek ‘’ İran’a Mayıs ayında yapılan ihracatın yüzde 82’si altın. Sadece Nisan ve Mayıs aylarında bu ülkeye 51,5 ton altın gitti. Her ay bir TIR dolusu altın İran’a gidiyor. Bu, normal bir ticaret değildir’’ dedi.

Öztrak TBMM’ye verdiği önergede de ‘’Bu miktarda bir altın ihracının tek bir ülkeye yapılması normal bir ihracattan çok, bir ödeme ya da transfer ihtimalini gündeme getirmektedir’’ dedi. Öztrak, Başbakan Erdoğan’a da ‘’İran’ın Türkiye’den olan altın talebi birden bire neden artmıştır. Bu ihracı hangi firmalar yapmaktadır’’ sorularını yöneltti.

Bu önergeyi cevaplayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise yıllar itibarıyla İran ile olan ticaret hacmi konusunda rakamlar vermekle yetindi, firma ismi vermedi. CHP Ankara milletvekili Sinan Aygün de, bu durumun Türkiye’nin İran’a olan ithalat borcunu altınla ödediği düşüncesine yol açtığını vurguladı.(gazeteport)

Haberin Devamı