Gazete Vatan Logo

‘Biz artık yavru vatan değiliz’

‘Biz artık yavru vatan değiliz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık ‘yavru vatan’ olmayacaklarını söyleyen KKTC lideri Akıncı’ya tepki gösterdi. Sözünün arkasında olduğunu belirten Akıncı ise Türkiye’yi dışarıda bırakmak istemediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Kuveyt’e hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda konuşan Erdoğan, Akıncı’yı kastederek “Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Onların baktığı açıdan Kıbrıs’a bakamayız” dedi.

Seçilmiş cumhurbaşkanı olan Akıncı’yı hem yazılı hem de sözlü şekilde tebrik ettiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta bir bedel ödediğini, bugün Ankara’nın hâlâ KKTC’ye yıllık 1 milyar dolar civarında ödeme yaptığını hatırlattı. Erdoğan, “Biz göreve geldiğimizde, öğrenci sayısı 25 binken 60 bine yükseldi. Bunlar bir gayretle oldu, kuru kuruya kardeşlikle olmuyor. Dayanışmamız, farklılığımız, uluslararası camiada Kuzey Kıbrıs’ın kavgasını veren kim? Sayın Akıncı bu kavgayı tek başına verebileceğini mi zannediyor? Onların baktığı açıdan Kuzey Kıbrıs’a bakamayız. Yavru vatandır, bundan sonra da yavru vatan olarak devam edecektir. Bir ananın yavruya olan ilgisi neyse aynı şekilde devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘Bağımsız devletiz’

CNN Türk televizyonuna konuşan Akıncı ise, “Seçimler, benim programıma halkımın verdiği onaydır. Neden iki kardeş denmesine alınıyor? Biz hep yavru mu kalalım? Ben ne söylüyorsam arkasındayım. Biz yavru görülmemeliyiz artık. Bağımsız bir devletiz. Türkiye düşmanı değiliz. Tam tersi onlarla çalışmak istiyoruz. İlk günden böyle bir tartışmanın içine çekilmekten memnun değilim. Belli ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanlış şeyler anlatılmış. Ben Türkiye’yi dışarıda bırakan bir şey söylemedim” ifadelerini kullandı.

Akıncı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek misiniz” sorusuna, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda hattaymış, arkadaşlar not ilettiler. Zaten programın sonuna geldik. Cumhurbaşkanı ile konuşacağım şimdi. Ona da duygularımı ileteceğim” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Ankara’ya gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Akıncı arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinin samimi bir sohbet havasında geçtiği öğrenildi. Erdoğan görüşmede Akıncı’ya “Ana yavrusundan vazgeçmek istemez” dedi. Akıncı ise “Artık bu çocuğun büyümeye ihtiyacı var, kendi evinin efendisi olmak istiyor” diye cevap verdi.
Erdoğan’ın “Bizler seçildiğimizde ilk ziyaretlerimizi KKTC ve Azerbaycan’a yapıyoruz. Herhalde siz de Türkiye’ye geleceksiniz” şeklindeki sorusuna “Mazbatamı alayım, Ankara’ya geleceğim’ yanıtını verdi.
‘Sorunu çözeceğiz’
VATAN’a konuşan Akıncı, Rum lideri Anastasiadis’le birlikte Kıbrıs sorununu çözeceklerini söyledi. Akıncı, “(Anastasiadis’le) tebrik için aradığında görüştük. Kendisine bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü olmadığını söyledim. Bizden öncekilerin sorunları çözmesini arzu ettik ama olmadı. Biz de çözemezsek sonraki kuşaklar için daha büyük yük haline gelebilir” dedi.
‘Herkes burada kalacak’
Türkiye’den gelip adaya yerleşen vatandaşlara da değinen Akıncı, “Biz bu insanlarımızı oy deposu görmedik. Yıllardır istismar edilmelerini üzülerek izledik. Bu insanlar da bu toprakların bir parçası. Onlar da federal devletin yurttaşı olacaklar” ifadelerini kullandı.
‘Tanınma istiyoruz’
Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediğini vurgulayan Akıncı, “Ben kendi kendine yeten bir Kıbrıs toplumundan yanayım. Federel yapıda iki toplum olarak eşit şekilde yaşayacağız. Aramızdaki utanç duvarını kaldıracağız. Türkiye dışında ülkelerin de bizi tanımasını istiyoruz. Ankara ve Güney Kıbrıs ile ilişkilerim çözüm yönlü olacak” diye konuştu.
İlk kutlama Twitter’dan
Rum lideri Anastasiadis, Akıncı’nın zaferini ilk olarak Twitter’dan kutladı. Anastasiadis mesajında, “Mustafa Akıncı’nın seçimi kazanması bizim ortak vatan düşüncemiz için umut verici bir gelişmedir. Onunla bir toplantıda buluşmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı