Gazete Vatan Logo

'Birbirlerine girdiler' iddiası

Müsteşar Murat Özçelik’in, Kürt açılımı konusunda ters düştüğü Beşir Atalay’ın hakaretlerine sinirlenip üzerine yürüdüğü öne sürüldü.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik’in istifa haberi, Özçelik’in Dışişleri’ne atanmasıyla doğrulandı. Yeni iddiaya göre, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, makamındaki son görüşmede ağır sözler sarfetmesine sinirlenen Özçelik, güçlükle durduruldu, Başbakanlık koridorları kavga sesleriyle inledi.

TARTIŞMA İSTİFA GETİRDİ

Kürt açılımında izlediği politika nedeniyle Beşir Atalay’la ters düşüp istifa eden Kamu Düzeni Müsteşarı Özçelik, Dışişleri Bakanlığı’na müşavir olarak atandı.

Yeni Kürt açılımının aktörü Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik, istifasının ardından Dışişleri Bakanlığı Müşavirliği’ne atandı. . Kürt açılımı politikasında önemli görev üstlenen Murat Özçelik, bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüş ayrılığına düştü. Bunun üzerine Özçelik, istifasını Atalay yerine AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletti. Ancak Erdoğan, istifayı kabul etmeyip “Herkes işine baksın” dedi.

ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Ancak Özçelik, aynı gün makam otomobilini bırakarak Ankara’dan ayrıldı. Özçelik’e istifasını geri alması için baskı yapılırken, Başbakan Yardımcılığı yerine doğrudan KDGT’nin Başbakan’a bağlanması koşulunu öne sürüldü. İddialara göre, Özçelik’i koltuğundan eden tartışma Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın makamında yaşandı. Müsteşar yardımcıları ile birlikte Başbakanlığa giden Özçelik burada Atalay ile görüştü. Yeniçağ gazetesinin iddialarına göre, Kürt açılımında izlenen politika nedeniyle uzun süredir araları açık olan Özçelik ile Atalay burada bir kez daha gerginlik yaşadı. Tartışma sırasında Beşir Atalay’ın izlenen politikayı sert sözlerle eleştirmesi ve ağır ifadeler kullanması ortamı daha da gerdi. Atalay’ın doğrudan kişiliğini hedef alan sözler söylemesi üzerine Özçelik’in de aynı sertlikle yanıt verdiği iddia edildi. Büyüyen tartışma üzerine sinirlenen Özçelik’in Başbakan Yardımcısı Atalay’ın üzerine yürüdüğü ve yardımcıları tarafından son anda engellendiği öne sürülürken yükselen ses tonunun Başbakanlık koridorlarında da duyulduğu ifade edildi.

KANADA'YA GİDECEK

Ankara’dan ayrılarak bir süre Bodrum’da tatil yapan ve oradan İstanbul’a geçen Murat Özçelik’in yakın çevresine “Bir süre kafamı dinleyeceğim. Yaz kararnamesinde aksilik olmazsa Kanada’ya büyükelçi olarak gitmek istiyorum” dediği öğrenildi. Eşinin kanser tedavisi için yurtdışına gitmeyi istediği öğrenilen Özçelik kritik göreve gelmeden önce Bağdat Büyükelçisi olarak çalışmıştı. Birçok kez peşmerge reisi Mesud Barzani ile görüşen Özçelik ile Atalay arasındaki görüş ayrılığının Kürt açılımında PKK ve BDP’nin muhatap alınıp alınmamasından kaynaklandığı ileri sürüldü. Özçelik, özellikle Orta Doğu konusunda uzmanlığı ile tanınırken PKK ile mücadelede Irak yönetimine yoğun baskısı yapması ile gündeme geldi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Washington’da Başbakan Barack Obama ile yaptığı görüşmede Özçelik’i Irak’ın içişlerine karışmakla suçlamıştı. (Gazeteport)

Haberin Devamı