Gazete Vatan Logo

‘Bir daha yapmam’

Topbaş, 105 milyon dolarlık tünel inşaatını ihalesiz vermelerini “Tamamen siyasetçi acelesi” sözleriyle açıkladı, “Bundan sonraki ihaleler açık olacak” dedi

Tünel inşaatı ihalesi Kamu İhale Kurumu tarafından “usulsüz” bulunarak, İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma açması istenmesi üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan, “Bir daha yapmam” açıklaması geldi.

Dolmabahçe-Piyalepaşa tüneli inşaatı, “deprem tehdidi var, iş acil” gerekçesiyle açık ihale yerine davet usulüyle 105 milyon dolara Kiska-Makyol ortaklığına verilmişti. Kamu İhale Kurumu, Vatan Gazetesinde çıkan haberleri dikkate alarak, inceleme başlattı ve “iş acil” gerekçesinin mevzuata uygun olmadığını vurgulayarak, “usulsüzlük” belirledi. Kurum, İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma açmasını istedi.

ARTIK BÖYLE YAPMAYIZ
Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bu ne telaş?” sorusuna şu karşılığı verdi: “32 noktada tünel yol projemiz var. Bu ilk ihalemizdi. Ulaşım sorununu çok acil çözmek istediğimiz için, güvendiğimiz firmaları çağırdık ve ihaleyi verdik. Siyasetçiler eski tabirle azul olurlar. Hemen neticeye gitmek isterler, o yüzden acele ederler. Madem İhale Kurumu kararında usulsüzlük olarak kabul edilmiş, bundan sonra böyle yapmayacağız. 32 tünelin yapımında açık ihaleyi tercih edeceğiz.” dedi.

Trafiği rahatlatmak için yüzeyden yol yapmanın mümkün olmadığını, tünel yollarla çözüme gitmek istediklerini anlatan Başkan Topbaş, insanlar nasıl güvendikleri kasap, manav ve marketten alışveriş yapıyorlarsa, kendilerinin de güvendikleri firmalarla çalışmak istediklerini belirtti.

FİRMALARI TANIMIYORUM
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, “İlk defa işe girişiyorsun, çok acil sorunu çözmek istiyorsun. Hiçbir hata yapılmasın diye uzman firmalarla çalışmak istiyorsun. Hızlı ve hatasız olsun diye davet usulüyle yapma yolunu seçtik. İstanbul Valisi Muammer Güler’den de olumlu görüş gelince, işe koyulduk” diye konuştu.

İstanbul’da 2000’i aşan şantiyede trafik sorununu çözmeye çalıştıklarını hatırlatan Topbaş, bazı müteahhitlerin geciktiklerini ifade etti. Topbaş, tünel inşaatı için firmaları kendilerinin seçmesini şöyle açıkladı: “Açık ihalede müteahhitler büyük kurumlarla geliyor. Biz de ihale yasası gereği en düşük fiyatı verene ihale ediyoruz. Nihayetinde müteahhitin cürmü kadar iş alıyorsunuz.” Topbaş, Dolmabahçe-Piyalepaşa ihalesinin iptal edilmesinin sözkonusu olmadığını da belirtti. Bundan sonra neler olacağını ise şöyle anlattı: “İçişleri Bakanlığı bu ihaleyle ilgili soruşturma yapacak. Çıkar ilişkisi, menfaat sağlama gibi durumlar olmuş mu, ona bakacak. Ben yüklenici firmaları tanımam. Bir tanesiyle bir yerde karşılaştım o kadar. Biz bütün işlerimizi açık ve şeffaf yapıyoruz. Bizim derdimiz ulaşıma acil çözüm bulmak. Bu ihale bize örnek olacak. Konunun boyutlarını göreceğiz. Bundan sonraki ihaleleri zorunlu olmadıkça açık ihaleyle vereceğiz. Bizim için dostluklar başkadır, alışveriş başkadır. ”

Başbakan da, ben de ikinci eşini bilmiyorduk
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Belbim Genel Müdürü Adnan Şahin’i, gazetelerde çıkan haberlerden sonra, amiri olarak kendisine gelip vermek yerine, basın toplantısı yaptığı için görevden aldığını söyledi. Topbaş, “Adnan Şahin’in açık, net, şeffaf olması lazımdı. Ben özel hayatıyla ilgili konuları gazetelerden öğrendim. Daha önce bilgim yoktu. İkinci eşini duysaydım yine orda tutmazdım. Çaydan geçme fotoğraflarını herkes gibi ben de inandırıcı bulmadım. İnsan çok yakınlarıyla bile böyle fotoğraflar çektirip aile albümüne koymaz” dedi

HABERLERE BİZ DE ŞAŞIRDIK
Topbaş, Başbakan’ın da kendisi gibi, Şahin’in ikinci eşinden habersiz olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bundan iki ay önce, Şahin’in yakınlarına menfaat sağladığına ilişkin bazı bilgiler geldi: ”Park-Bahçeler Müdürlüğü’nden çiçekler alıp, olayda adı geçen hanımın kreşine dikti“ şeklinde. Başbakan ile karşılaştığımda, o da bu konudan bahsetti. Yoksa, Başbakan da ben de özel hayatını bilmiyorduk. Haberler çıkınca şaşırdık. Bize olanları anlatmalıydı, onun yerine gidip toplantı yaptı. Ben de hemen görevden alınması talimatını verdim.”

Haberin Devamı