Gazete Vatan Logo

‘Ben doğrudan sorumlu değilim, içim rahat...’

Balyoz için “Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım” diyen dönemin Genelkurmay Başkanı, bugüne kadar sessiz kalmasıyla ilgili ise “Kusuru bize ait değil. Mahkeme çağırdı gittim” dedi

Balyoz planı davasında eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile birlikte ifade veren dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, “Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım” dedi. Özkök, önceki günkü ifadelerinin ardından dün de VATAN’a konuştu.

VATAN: Arkadaşlarınız, masumiyetlerini kanıtlayacak tanıkların konuşmasını 4 yıl beklediler. Onbeş dakikalık bir tanıklık...

ÖZKÖK: “Evet ama kusuru bize ait değil. Bildiğiniz gibi Ergenekon davasında da tanıklığıma başvuruldu. Mahkeme çağırdı ve derhal gittim. Balyoz davasına bakan mahkemenin çağrısına da derhal icabet ettim.”

VATAN: “Sizi bekleyenler için çok zor olmuştur herhalde. Çare olacağından emin olduğunuz bir tanıklığı 4 yıl esaret altında beklemek kolay anlatılır bir duygu değildir herhalde...”

ÖZKÖK: “Beni doğrudan sorumlu kılmıyor bu durum. İçim rahat. Balyoz davasında da aynı şey oldu. Mahkeme çağırdı, koşa koşa gittim. Mahkemenin takdiri böyle oldu. Vicdanımı rahatsız edecek bir durum yok.”

Beraat eden asker tazminat kazandı

Haberin Devamı

Balyoz davasında beraat eden beş astsubay tazminat davası açmıştı. Astsubay İmdat Solak’ın davasıda karar çıktı. Selahattin Günday’ın Al Jazeera’deki haberine göre, 45 gün tutuklu kalan Solak, Afyonkarahisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davasında 14 bin lira maddi, 10 bin lira ise manevi tazminat kazandı. Bu karar Balyoz davası nedeniyle ödenen ilk tazminat oldu. Askerler, açtıkları dava dilekçesinde somut delilv e tanık beyanı olmadan, kimin tarafından hazırlandığı belirsiz bir ‘word’ belgesinde adlarının geçmesi nedeniyle tutukladıklarını ve cami bombalayacak kişiler gibi gösterildiklerini belirtti.

Gasp edilen hayatlar ne olacak!

Emekli Tümamiral Gürdeniz, Albay Özenalp’i hatırlattı ve “Gasp edilen hayatlarımız geri dönebilir mi? Tanıklar çok geç konuştu” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından tahliye edilen ‘Balyoz planı’ davasının 236 sanığının yeniden yargılanmasına dün devam edildi. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada önceki gün dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın “Basından duyduk” diye ifade vermişti. Dünkü duruşmada Emekli Oramiral Özden Örnek, tanık beyanlarına itirazı olmadığını ifade etti. Emekli Tuğamiral Osman Kayalar da şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sonunda tanıklar lütfedip de konuşabildi, darbe planı olmadığını söyledi. Artık daha fazla maddi kayba uğramak istemiyorum. Uğradığım zararların telafisini istiyorum. Silivri Vergi Dairesi’ne yatırdığım mahkeme harcının da tarafıma yatırılmasını istiyorum.”

‘Yargının lekeleri’

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise Özkök ve Yalman’a tepki gösterdi: “Balyoz kumpası hukuken de siyaseten de çökmüştür. Murat Özenalp hayata geri dönebilir m? Gasp edilen hayatlarımız geri dönebilir mi? Tanıklar çok geç konuşmuşlardır. Kayıplar çok büyüktür. Bu davaların adalet istemine verdiği ağır zararla Türkiye onarılması güç yaralar almıştır. Balyoz ve türevi davalar, Türk yargı ve adalet tarihinin kara lekeleridir. Bu lekelerin bir an önce temizlenmesi lazım.”

Haberin Devamı

Mahkeme dijital deliller için bugün karar verecek

Avukatlar 11, 16 ve 17 numaralı CD’ler, Donanma Komutanlığı’ndaki arama sırasında el konulan 5 numaralı harddisk ve 1 numaralı CD ile Eskişehir’de bulunan flaş disk üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasını; dijital dokümanların son değiştirilme tarihleri ile içerdikleri bilgiler arasındaki tarih uyumsuzluğunun ortaya konması için kurumlara müzekkere yazılmasını; askeri yazım kurulları ve teammüller açısından çelişkilerin aydınlatılması için askeri bilirkişilerce inceleme yaptırılmasını istedi. Savcı, sanıkların dijital deliller üzerinde bilirkişi inceleme yaptırılması talebine hak verdi ancak askeri bilirkişiye karşı çıktı. Mahkeme bu konuda kararını bugün verecek.