Gazete Vatan Logo

‘Başkonsoloslukta barbarca öldürüldü’

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklama yapan Türk Arap Medya Derneği Başkanı Kışlakçı “Öldürüldüğü kesinleşti” dedi

‘Başkonsoloslukta barbarca öldürüldü’

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, 2 Ekim’de Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiasında bulundu. Konsolosluğa giren ve Türk yetkililerle de görüşen Reuters ajansı da “Türk polisinin ilk değerlendirmesi, Kaşıkçı’nın başkonsolosluğun içinde öldürüldüğü yönünde. Biz cinayetin önceden planlandığına ve cesedin sonradan konsolosluktan çıkarıldığına inanıyoruz” ifadelerini aktardı.

Turan Kışlakçı da dün öğle saatlerinde başkonsolosluk önüne gelerek şu açıklamayı yaptı: Bize ulaşan bilgi, öldürüldüğü yönünde. Bu kesinleşti. Büyük ihtimalle bugün, yarın bütün detayları açıklanacak.

‘Yetkililer söyledi’

Suudi gazetecinin öldürüldüğü bilgisinin hangi kaynağa dayandığına ilişkin soru üzerine ise Kışlakçı, “Bu konuda yetkililer bize öldürüldüğünü ifade ettiler. Dün nişanlısını da arayıp aynı şekilde üzülmemesi gerektiğini fakat taksiratını onlara haber vermememizi istediler. Medyadan duydu maalesef” şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

‘Bayıltıp parçalamışlar’

Ölüm haberinin 2 gün önce kendilerine ulaştığını belirten Kışlakçı şöyle konuştu: Dün (önceki gün) bunu teyit ettirdik. İkinci bir haber; çok vahşice öldürüldüğü yönünde. Bu, DEAŞ’ın nasıl ortaya çıktığının da bir görüntüsü diyebiliriz. Bu vahşice eylem kabul edilemez. Teyit ettiremediğimiz şey şu: Buraya gelen 15 kişi ilk saatlerden itibaren direkt Cemal Bey’i bayıltıp, parçalara bölüp, herkes bir parçasını alıp köpekler gibi gidiyor. Bunun detaylarına girmek istemiyorum. Umarım böyle bir şey olmamıştır. Eğer olmuşsa, sonuçları ağır olacak.

Kamera çalışmıyor demişler

Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa girdiği saatle, nişanlısının kendisinden haber alamadığını bildirdiği süre arasında başkonsolosluğa yapılan tüm giriş çıkışlar, emniyet tarafından inceleniyor. Kışlakçı açıklamasında, “Gelen ve giden arabaların güzergahı tespit edildi bildiğim kadarıyla. O gün kamera görüntülerinin çalışmadığını ifade ettiler Reuters’a. Bu bile her şeyi ispatlıyor” dedi.

‘Başka ülkeler işin içinde’

Haberin Devamı

Turan Kışlakçı da Yasin Aktay’ın verdiği bilgilere benzer açıklamalarda bulundu. “Tek bir ülkenin operasyonu mu sizce? Başka ülkelerden şüpheleniyor musunuz?” sorusu üzerine Kışlakçı şu iddialarda bulundu: ‘Bizde bulgu yok ama dün Türk yetkililerinin, polisin yaptığı açıklamada ‘İki ülkeden gelen uçak’ denilmişti. Bu şu demek; Sadece Suudi Arabistan değil, başka ülkelerden de gelen birileri bu işin içinde yer aldı.’ Kışlakçı, Cemal Kaşıkçı’nın ailesinin ABD vatandaşı olduğuna dikkat çekerek, Amerika ve Türkiye’nin diplomatik tavır koymasını istedi. Kışlakçı, konsolosluğun önünde veya bir camide gıyabi cenaze namazı kılacaklarını açıkladı.

Erdoğan: Takipteyim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün partisinin toplantısı sonrası Cemal Kaşıkçı’yla ilgili soruları yanıtladı. Kaşıkçı’yı eskiden tanıdığını ifade eden Erdoğan, “Savcılığın soruşturmasını bekliyoruz. Bu meslenin ülkemizde olması çok çok üzüntü vericidir. Beklentim hala iyi niyetli. Umarım arzu etmediğimiz bir durum olmamıştır. Bu işin takibindeyim. Emniyet teşkilatımız konuyu takip ediyor ve bir neticeye vardıracaktır. Cumhurbaşkanı olarak takibindeyim, kovalıyorum, buradan çıkacak sonuç neyse onu da dünyaya bizler bildireceğiz. Büyükelçiliğe giriş çıkışlar hepsi inceleniyor. Süratle bir netice alalım istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘O saatte iki uçak dolusu insan geliyor’
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay arkadaşı olan Kaşıkçı ile 1 ay önce görüştüğünü, Suudi vatandaşlarına operasyon yapılacağı endişesi taşıdığını anlattı. Aktay şunları söyledi: Randevuyla gidiyor. Saat 13.00’te evrağı hazır diye bekliyor. O saatte de 2 uçak dolusu insan geliyor ve aynı saatlerde konsoloslukta bulunuyor. Bana 16.40 civarı haber veriliyor. 3 saat 40 dakika sonra ilk haber alanın ben olduğumu anlıyorum. Ben yetkililere haber veriyorum. Bütün tedbirlerin alındığını biliyorum. İlk aldığım yanıt çok vahim. Girip çıkmaması olağanüstü bir durum. Türk emniyetinden, istihbaratından hiçbir şey kaçmaz. Belli ki 13.00 ile 16.40 arasında bir şey yapılmış.
‘Çıktığı görülmüyor’
Konsolosluğun iki kapısı var, hangi kapıdan çıktı? Tüm kameraları inceledik, kapıdan girdiği gözüküyor ama çıktığı görülmüyor. Arabalarla bir çıkış olmuş olabilir, ölü müdür diri midir bilemiyoruz, öldürüldükten sonra cesedini daha kolay taşımak için bir şeyler yapmışlar mıdır bilmiyoruz. Normal yollarla çıkmadığı kesin, cevaplayamıyorlar, normal yıllarla girmiş biri neden anormal çıksın? Konsolosluğa giren bir insana bunu yapanlar kendi ülkelerinde neler yapıyordur?
Dünya medyası ayakta
Dünya medyası da olayın peşini bırakmıyor. ABD’nin Washington Post gazetesi, Cemal Kaşıkçı’nın köşe yazılarını yayımladığı sütunu boş bıraktı. “Kayıp Bir Ses” başlığı açan gazete, altına “Cemal Kaşıkçı, Suudi gazeteci yazar ve Washington Post Global Görüşler ekinin köşe yazarlarındandır. Kaşıkçı’nın sözleri yukarıdaki boşlukta yer alacaktı, ancak rutin konsolosluk işleri için gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda salı gününden beri kendisinden haber alınamıyor” diye yazdı. Medya kuruluşlarındaki bazı yayınlar şöyle:
Washington Post Gazetesi Editörü Direktörü Fred Hiatt: “Cemal’in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir. Ülkesinin aşkıyla, insan onuru ve özgürlüğüne olan derin inancıyla yazıyor. Ülkesinde, Ortadoğu’da ve dünyada ona saygı duyuluyordu. Onun yazılarını yayınlamakta büyük gurur duyuyorduk.”
BBC News: Türkiye, Kaşıkçı’nın S. Arabistan Konsolosluğu’nda öldürüldüğünü düşünüyor.
ABC News: Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı S. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra ortadan kayboldu.
CNN: Kaynaklar Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğünü gösteriyor.
Al Jazeera: Türk polisi Kaşıkçı’nın S. Arabistan Konsolosluğu’nda öldürüldüğüne inanıyor.
New York Post: Türkiye, önde gelen Suudi muhalifin İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünü düşünüyor.
Senatör Murphy: İlişkiler kopmalı
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Connecticut Eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy, sosyal medya hesabından “Suudların ABD’de yaşayan birini hileyle İstanbul’daki konsolosluklarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalıdır” diye paylaşımda bulundu.

Haberin Devamı