Gazete Vatan Logo

'Babayiğit’ ararken ithal oto kanatlandı

Nisan’da otomobil pazarı yüzde 25 büyüdü

Ancak yerli otomobili üretecek ‘babayiğit’ aranırken ithal oto uçuşa geçti. Nisan ayında ilk defa ithal araçlar yüzde 80’e dayandı

Türkiye’de yaklaşık 1.5 yıldır yerli otomobili üretecek ‘babayiğit’ aranırken ithal araçlar yüzde 80’e dayandı. Nisan ayı itibarıyla satılan her 100 araçtan 79’u ithal oldu. Bu rakam 10 yıl önce yüzde 68’ler seviyesindeydi.

2012’de hızlandı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ‘Üretim-İhracat-Pazar Raporu’ ile ithalatta ulaşılan tehlikeli boyuta dikkat çekti. Raporda öne çıkan en önemli veri; otomobil pazarında ithalatın pazar payının 2012 yılının ikinci yarısından sonra artarak devam etmesi oldu. Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen yaptığı değerlendirmede, “Sektörümüzün Nisan ayında pazar, üretim ve ihracat açısından bir artış gösterdiğini görüyoruz. Özellikle de pazar büyümeye devam ediyor. Ancak burada asıl önemli olan ithalatın hızlı bir artış göstermesi. İç pazarda varolan artış otomobil talebi ile destekleniyor. Ancak otomobilde son 10 yılda yüzde 68 dolayında olan ithalat payı 2012 yılının son çeyreğinden itibaren sürekli artarak yüzde 79 gibi yüksek bir noktaya ulaştı. Benzer şekilde hafif ticari araç talep yapısında da ithalatın payı önemli oranda arttı ve ortalama yüzde 43’den yüzde 46’ya yükseldi” dedi.

AB olumsuz etkiledi

Özellikle temel ihracat pazarından olan Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik daralmanın devam etmesi ve buna paralel talep artışının sınırlı kalmasının ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Önen şunları söyledi:

“Bu küresel gelişmelere paralel, ihracatın lokomotifi konumundaki sektörümüz AB’deki krizin olumsuz etkilerini bertaraf etmek ve ihracatı artırmak için daha fazla alternatif pazarlara yönelmeli.” OSD raporuna göre, otomotiv sanayii, ihracat, iç pazar ve bunlara bağlı olarak üretim açısından Nisan ayında hafif bir artış gösterdi.

2013 yılı Nisan ayında; bir önceki yıla göre toplam pazar yüzde 17 oranında artarak 77.038 bin adet, toplam ihracat yüzde 14 oranında artarak 69.996 bin adet, toplam üretim ise yüzde 6 oranında artarak 93.308 adet oldu. 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde ise toplam pazar, 2012 yılı aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 238 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

Hafif ticariler de frene bastı

Nisan ayı itibarıyla hafif ticari araç satışları da yavaşlamaya devam etti. 2013 Ocak-Nisan döneminde, geçen yıla göre toplam hafif ticari araç satışları yüzde 1, yerli hafif ticari araç satışları yüzde 4 azaldı. İthal hafif ticari araç satışları ise yüzde 2 arttı. Hafif ticaride ithalatın oranı 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde yüzde 47 oldu. Bu alandaki durgunluğa değinen Kudret Önen, “Otomobil satışları artarken, hafif ticari araçlarda durgunluk hatta gerileme sürüyor. Bu durum tüm ticari araçlarda da izleniyor, burada yalnız otobüslerde yerel yönetimlerin alımları ile artış var” dedi.

Haberin Devamı