Gazete Vatan Logo

‘Artık Kürt sorunu yok’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğn, ülkede her etnik unsurun kendine has sorunları olduğunu belirterek, “Hâlâ varsa yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün sabah Balıkesir’de ekonomi ödülleri töreninde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve kendisi hakkındaki spekülasyonlara değindi, Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi ve başkanlık sistemine değindi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

‘Bunlar koca bir hiç’

“Kimi zaman siyasi kimi zaman ekonomik kimi zaman sosyal kriz çıkarmak için Türkiye’yi eski kötü günlerine döndürmek gayreti içine girdiler. Gezi’de, 17- 25 Aralık operasyonlarında hep aynı amaç var. Şimdi döviz, faiz, MİT Müsteşarı’yla, onula aynı gayretlerini sürdürüyorlar. Ekonomide belirsizlik, bir kriz görüntüsü oluşturmak için çalışıyorlar. Bunların hepsi koca bir hiç. Bunları başaramazlar. Biz ne zaman nerede ne yapacağımızı çok iyi biliriz. Filanca köşe yazarlarını yazdıkları yazı ve yazılar bizim aramızdaki muhabbeti ortadan kaldırmaz. Birileri köşelerinden yazıyor; işte Sayın Abdullah Gül’le ilgili şahsımla ilgili, Başbakan’la ilgili yazıyor. Dertleri biz bunları bir birbirine düşürür müyüz. Boşuna uğraşmayın. Bunları yapamazsınız, başaramazsınız, boş nafile şeyler.”

Haberin Devamı

‘Her grubun sorunu var’

“Hâlâ varsa yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok. 2005 yılında Diyarbakır’da bunu açıkladık. Bu ülkede her etnik unsurun kendine has sorunları var. Romanlar’ın da Türk’ün de Abaza’nın da Boşnak’ın da sorunu var. Çözmek kimin görevi, hükümetlerin. Bunları yapıyoruz. Neyin eksik senin bir Kürt olarak, bu ülkede cumhurbaşkanı oldun mu oldun, başbakan oldun mu oldun, bakan çıkardın mı çıkardın. Bürokraside var mısın var, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde var mısın? Ne istiyorsun, daha ne istiyorsun? Allah aşkına bizden farklı neyiniz var, her şeye sahipsiniz. Yıllar yılı yol yoktu, yolunuzu yaptık. Hakkari’de havalimanı yaptırmıyorlar. İş adamlarının makinelerini yakıyorlar. Neden yakıyorsun, hani hizmet istiyordun. Biz ret politikalarını ayaklarımızın altına aldık, asimilasyon, inkar politikalarını ayaklarımızın altına aldık. Başbakanken de Türk’e kardeşim dediğim gibi Kürde de kardeşim dedim, 36 etnik grubu kardeşim gibi kucakladım, ayrım yok. Bu işleri köpürtüyorlar, ülkede ne yazık ki bunlar bu işin siyasetini çirkin bir şekilde yapıyorlar.”

Haberin Devamı

‘Bu sistem taşıyamıyor’

Türkiye 2001 krizi gibi bir krize yuvarlansa, 1970’ler 1990’lar gibi çatışma ortamına girse sevinçlerinden yerlerinde duramayacak olanlar var. Mevcut sistem artık Türkiye’yi taşıyamıyor. Kendileri kullanım ömrü bitmiş soluğu kesilmiş, soğuk savaş dönemi ve 27 Mayıs üretimi tahkim edilmiş bir sistemle devam etsin diyorlar. Sizler bir iş adamı gibi bu ülkenin yönetilmesini istemez misiniz? Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye de öyle yönetilmelidir. Yoksa bileklerine bağlıyorlar prangayı yürü yürüyebilirsen. Hedef: 400 milletvekili.”

‘Partiye değil kişiye ceza var’

“Partilerin kapatılması konusunda şunu düşünüyorum: Tüzel kişiye ceza verilir mi, cezanın gerçek kişiye verilmesi lazım. Bir partinin genel başkanı suç işlediyse genel başkanı ceza ver, üyesi suç işlediyse üyeye ceza ver. İktidar partisinin 22 milyon seçmeni var. Kapatırsanız 22 milyonu cezalandırıyorsunuz. Bu adalet midir? ’Bir siyasi partinin kapatılması teklif edilemez’ hükmü gelmeli. Ancak suçu işleyen kimse onlar bunun bedelini öder. Aynı şeyi dernek ve vakıflar için de söylüyorum.”

Haberin Devamı

‘Önleyici’ gözaltı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantı ve açılışa katılıp, ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Balıkesir’de, polis, 6 kişiyi eylem yapabilecekleri şüphesiyle gözaltına aldı. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Balıkesir Şube Başkanı Süleyman Şahin ve iki arkadaşı ile Vatan Partisi’nin gençlik kolları örgütlenmesi olan Öncü Gençlik Balıkesir Sekreteri Şahin Akbaba ve iki arkadaşı gözaltına alındı.